Псориазисът е хронично, имунно-медиирано системно възпалително заболяване, което причинява появата на плаки и люспи по повърхността на кожата. То може да варира по тежест - от няколко разпръснати червени, люспести плаки до засягане на почти цялата повърхност на тялото, и да се променя във времето.

 

Съществуват различни видове на заболяването, като най-често срещаният е плакатния псориазис - при 80% от хората.


 

При някои пациенти с псориазис - между 5-10%, развиват псориатичен артрит, който се изявява в подуване, скованост и болка в засегнатите стави. Тежестта му може да варира, като се развива на възраст между 30-50 годишна възраст. Артритът е често срещано заболяване, което предизвиква възпаление на различни стави.

 

Ново проучване, представено на 30-ия конгрес на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV), разкрива опасенията на пациентите с псориазис и псориатичен артрит относно безопасността на ваксината срещу COVID-19 и вероятността от влошаване на основното им заболяване.

 

Друго проучване също представено на конгреса не открива връзка между различни биологични терапии и повишаване на риска от инфекции на дихателните пътища или сериозни инфекции, включително COVID-19.

 

Двете проучвания помагат за по-доброто разбиране на безопасността на биологичните терапии за псориазис и причините за колебанието за ваксинация срещу COVID-19 при тези пациенти.

 

Изследователи в Испания проучват каква е вероятността пациенти с псориазис или псориатичен артрит, които са третирани с биологична терапия, да се ваксинират срещу COVID-19. Данните са събрани чрез социалните мрежи.

 

Анализирани са множество публикации в социалните мрежи в интервала между януари и март 2021 г. от пациенти в САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Испания.

 

От събраната информация се разбира, че колебанията при ваксинацията срещу COVID-19 се дължи на опасения за безопасността и влошаване на тяхното основно състояние.

 

Основните им колебания са относно потенциалните странични ефекти след ваксинацията, ефекта върху техните автоимунни състояния и липсата на данни от проучванията. Пациентите нямат информация за взаимодействието на ваксината срещу COVID-19 с биологична терапия и за това какъв ефект може да има тя върху имунокомпрометирани пациенти.

 

Биологичното лечение за псориазис често е свързано с повишен риск от инфекция. Във второто представено проучване, изследователи от Холандия наблюдават ефекта на биологичните терапии върху риска от появата на инфекции на дихателните пътища и сериозни инфекции, включително COVID-19, и търсят връзка между тях.

 

Анализът на данни от регистъра на BioCAPTURE не открива пряк риск от инфекции на дихателните пътища, сериозни инфекции и включените биологични добавки като Adalimumab, Etanercept, Infliximab, Ustekinumab, Secukinumab, Ixekizumab и Guselkumab.

 

В заключение на наличните до момента резултати - биологичното лечение не влияе върху податливостта на пациентите с псориазис към инфекции с COVID-19.

 

Източници:

https://www.eadv.org

https://www.eadvcongress2021.org