Нови данни установиха наличието на COVID-19 във фецес от заразени пациенти, което предполага, че трансмисията на вируса може да става и по фекално-орален път със замърсени предмети, хранителни продукти и вода. Нещо повече – вирусна РНК се открива във фецес проби от пациенти дни и седмици след излекуване на респираторната инфекция и отрицателни проби от назо-фарингеален секрет.

 

Едно от проучванията е на китайския специалист д-р Кси Хуанг към университета Сун Ят-Сен в Гуанджоу, публикувано в списанието The Lancet Gastroenterology and Hepatology. Той и колегите му изследват респираторни секрети и фецес проби от общо 74 пациенти, които са диагностицирани с COVID-19 след две последователни положителни PCR проби. Фекалните проби от 33 пациенти (45%) дали отрицателен резултат за SARS-CoV-2 РНК, докато междувременно респираторните им секрети оставали позитивни за средно 15,4 дни от началото на първите симптоми.


 

Останалите 41 пациенти (55%) давали положителни и фекални, и респираторни проби за SARS-CoV-2 РНК за средно 16,7 дни, а фекалните им проби все още продължавали да дават положителен резултат за средно 27,9 дни от началото на първите симптоми. Един от пациентите все още имал позитивни фекални проби дори след 33 дни след като пробите му от респираторни секрети били отрицателни, а при друг пациент фекалните проби продължавали да бъдат позитивни дори след 47 дни след първите респираторни симптоми.

 

Наличието на вируса във фекални проби не се асоциирал с наличието и тежестта на гастро-интестинална симптоматика. Оказало се обаче, че има връзка между откриването на вирусна РНК във фецеса и приложението на антивирусна терапия.

 

Затова екипът препоръчва PCR тестване на фецес проби от пациенти рутинно, дори след установяване на отрицателен резултат от назо-фарингеален секрет и взимане на стриктни мерки за предотвратяване трансмисията при пациенти, които са клинично здрави, но имат положителни фецес проби. Според тях пациентите трябва да бъдат карантинирани и проследявани не просто до клинично оздравяване, а до отрицателни фекални PCR проби за вирусната РНК.

 

Въпреки че знанията ни за чувствителността на вируса са все още ограничени, знаем, че той може да персистира върху предмети с дни, което може да улесни фекално-оралната трансмисия. Въпреки основното епидемиологично значение на въздушно-капковия път, не бива да подценяваме евентуалната възможност за фекално-орална трансмисия.