В рамките на два дни – на 11-ти и 12-ти февруари 2020г. се проведе международна среща в Женева, на която взеха участие около 400 учени в областта на инфекциозните болести – инфекционисти, вирусолози, епидемиолози и други. На срещата е взето и официално решение за смяна името на вирусния причинител на COVID-19—Corona Virus Disease, 2019.


Наименованието е избрано с цел да се избегне използването на конкретно географско местоположение, животински вид или група хора в съответствие с международните препоръки за именуване, насочени към предотвратяване на стигматизацията.


Световната здравна организация също така отбелязва, че използването на животински видове в името на инфекциозния причинител може да създаде объркване, като например през 2009 г., когато H1N1 щам грипен вирус става по-известен като причинителя на „свински грип“.Новият щам коронавирус е причинителят, довел до избухването на епидемия в края на миналата година в Китай, която започва да придобива пандемични размери, разпространявайки се и на континенти извън Азия.


Специалистите са оптимистични, че дори и болестта да представлява "много сериозна заплаха" - има "реалистичен шанс" за елиминирането ѝ.


Срещата на СЗО е имала за цел преразглеждането на профилактичните мерки, които са необходими за защита от вируса, както и възможните разработки на ваксини. Световната здравна организация формира екип от експерти, които в рамките на една седмица ще пребивават в Китай и ще проследяват епидемичните нива на заболяването.


Смъртните случаи достигната числото 1117, но скоростта на предаване на инфекцията започва постепенно да спада, отчитат експерти.


Китайски производител на лекарства заяви, че е започнал масово производство на експериментално лекарство, което има потенциал да се бори с новия коронавирус COVID-19, тъй като Китай ускорява усилията си да намери лечение за разрастващата се епидемия.


Медикаментът все още не е лицензиран и одобрен никъде по света. Но активната субстанция се разглежда като потенциален пробив, след като показа положителни резултати при лечението на заразени пациенти в САЩ. Към момента медикаментът се тества и в Китай при група от 761 пациенти в Ухан.


Дори в нашата страна все още да няма регистрирани случаи на коронавирус, а възможните случаи се доказаха чрез двойни проби – отрицателни, проблемът се състои в легловата база. Причината е, че се налага изолиране на възможните случаи в рамките на 14 дни – до изтичане на целия инкубационен период, който към момента е определен в рамките на 2 седмици. Част от клиниките по инфекциозни заболявания към многопрофилните болници, както и болниците по инфекциозни заболявания се оказват в затруднено положение да приемат повече пациенти и се налага тяхното препращане към други звена.