Covid-19 е една от десетте водещи причини за детска смъртност през 2021-2022 г. в САЩ. Това е и водещата причина за фатален край при деца заради инфекциозни заболявания. 

 

Вирусът, предизвикал световна пандемия, усилва въздействието на други заболявания,като пневмония и грип, и по този начин, води до леталитет. Колко е обаче общото число на смъртни случаи, пряко причинени от коронавируса?


 

Върху този въпрос се фокусират изследователи от Катедрата по компютърни науки на Университета Оксфорд, използвайки данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. 

 

Covid-19 е основната причина за леталитет на повече от 940 000 души в САЩ, включително на над 1300 случая сред деца и млади хора на възраст от 0 до 19 години. Досега не беше ясно каква е тежестта на фаталните случаи от Covid-19 в сравнение с други водещи причини в тази възрастова група.

 

В сравнение с други възрастови групи, общият краен риск от Covid-19 е значително по-нисък при деца и млади хора. Например между 1 август 2021 г. и 31 юли 2022 г. смъртността от коронавирус сред всички възрасти в САЩ е 109 на 100 000. Въпреки това, тъй като фаталните случаи сред деца и млади хора в САЩ са редки, тежестта на смъртността от Covid-19 се разбира най-добре в контекста на всички други причини за фатален край в тази възрастова група.

 

Ваксинацията, стоенето вкъщи при заболяване и проветряването на обществени места все още играят важна роля за ограничаване на разпространението на вирусното заболяване.

 

Много от 82-те милиона американски деца и млади хора са се заразели по време на големите вълни Делта и Омикрон и в резултат на това повече от 1300 от тях губят живота по време на пандемията, обяснява д-р Сет Флаксман от Оксфордския университет.

 

Вентилацията и използването на уреди за пречистване на въздуха, заедно с поставянето на противоковидни ваксини, остават ефективна мярка за превенция, единодушни са изследователите в проучването.

 

Референции:

Seth Flaxman PhD. Assessment of COVID-19 as the Underlying Cause of Death Among Children and Young People Aged 0 to 19 Years in the US. Jama Network - https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2800816