Открит е дълготърсен антибиотик против инфекция, резистентна към всички досега налични лечения. Лекарството е открито с помощта на разработен алгоритъм изкуствен интелект и може да унищожи бактерията Acinetobacter baumannii


Инфекцията от Acinetobacter baumannii засяга органи и системи с високо съдържание на течности. Този бацил е често срещан в природата и изолатите от него са резистентни към почти всички антибиотици. Инфекцията с Acinetobacter baumannii често води до пневмонии и менингити.


Множество батерии са станали резистентни към антибиотици в последните десетилетия. Понеже науката не е създала нови антибиотици, които да се борят с този проблем, учените от Технологичния институт в Масачузетс (MIT) са се заели да създадат подходящ нов антибиотик против Ацинетобактер. С помощта на изкуствен интелект те са успели да установят кои съединения да използват от списък с около 7000.Използваната форма на изкуствен интелект се нарича машинно обучение. Принципът на работа на тази технология е анализирането на големи бази данни с цел откриване на повторения, закономерности или модели. Процесът на работа, който са предприели учените от MIT е започнал с излагане на бактерията Ацитенобактер на около 7500 химични съединения, за да се наблюдава кои от тях могат да забавят или спрат растежа на микроба. След това всяко от преминалите този тест съединения са били подадени като информация на изкуствения интелект. На него са били дадени 6680 съединения, които да анализира и да отдели потенциално най-подходящите за възпиране на Acinetobacter baumannii.


За по-малко от два часа изкуственият интелект е приключил анализа си и от неговите резултати учените са успели да установят 240 потенциални съединения, които да вземат и да изследват в лаборатория. Човешкото око е намерило 9 антибиотика, от които един е бил силно ефективен против Ацитенобактер. 


Лекарството, наречено абауцин, действа при рани, инфектирани с Ацитенобактер. Това вещество е насочено единствено към тази бактерия и няма ефект върху нито един друг патоген. Свойството на един антибиотик да действа против една единствена бактерия е от значителна полза поради няколко причини. Първата е, че намалява риска бактерията да развие резистентност, а втората – че при прием този антибиотик ще унищожи само тази бактерия и ще „пощади“ другите, потенциално полезни за организма.

 

Референции:
Stokes, J. (2023, May 25) Deep learning-guided discovery of an antibiotic targeting Acinetobacter baumannii. Retrieved 2023, May 26 from https://www.nature.com/articles/s41589-023-01349-8