Загубата на килограми е битка, която се води от мнозина в световен мащаб. Смята се, че причината за затлъстяването се дължи на прекомерната консумация на храна, но в последните години някои изследователи изказват теория, според която състоянието се свързва с дисбаланс на бактериите в червата
 
Данните на ново проучване, проведено от специалисти от Мичиганския университет в САЩ, разсейват тази идея.
 
В тях се посочва, че няма ясна разлика между бактериите, които се намират в храносмилателната система на хората, страдащи от затлъстяване, и тези, чието тегло е здравословно. 
 
За целите на своето проучване, изследователският екип анализира данните 10 предишни проучвания, в които се разглежда връзката между микробиома и затлъстяването. В тях е създаден и модел за класификация, в който са включени всички данни за различните бактерии в стомаха на възрастните хора. 
 
Той е използван в опит да се предвиди дали даден човек страда от затлъстяване или не, но се оказва неефективен при 9 от проучванията. 
 
Според изследователите са необходими допълнителни изследвания, за да се изясни онова, което знаем за хората, които наддават излишни килограми. Те поясняват, че, ако се анализира микробиомът на стотици хора, е възможно всички те да имат много различни бактерии в червата. Затова идеята, че с помощта на едно просто действие можем да променим целия микробиом не изглежда като възможно обяснение. 
NEWS_MORE_BOX
 
Изследователите допълват, че здравословните навици, свързани с храненето, които доставят на организма фибри и хранителни вещества, биха могли да помогнат на хората да загубят излишни килограми
 
По думите на специалистите по-дълбокото разбиране на причините, водещи до затлъстяване, е много важно, за да се намери адекватен начин за борба с тази глобална епидемия. 
 
Те разработват метод, подобен на споменатата класификация, като целта е с негова помощ да се оцени връзката между чревните бактерии и рака на дебелото черво
 
Данните от проучването са публикувани в сп. mBio.