През последните години интересът към чревните бактерии значително се повиши. Но някои от проучванията излизат с противоречиви данни до каква степен чревните бактерии оказват положително или съответно отрицателно влияние върху чревната лигавица и организма като цяло. Но едно е сигурно – взаимовръзка има и нашето здраве е в пряка зависимост в една или друга степен от нашия чревен микробиом.


Микробиомът на червата включва различни видове бактерии, гъбички, включително и вируси. Тяхното влияние се свързва с различни заболявания – от епизодите на депресия до затлъстяването. Като основно значение има съотношението на т. нар. добри спрямо лоши бактерии.


Все повече навлиза в лечението на различни заболявания и т. нар. фекална трансплантация. Значителен брой натрупани публикации за този метод има приложението му при пацинети с клостридиална инфекция – с Грам-положителната бактерия Clostridium difficile.Спрягането на ролята на микробиома и случаите на рак е тема, която вълнува все повече учени през последните години. Според д-р Кейтлин Уейд – изследовател в университета в Бристол, необходими са повече проучвания върху чревната микрофлора и значението и за канцерогенезата.


Проучването, което провеждат Уейд и колегите ѝ включва близо 4000 души, при които са изследвани генетичните варианти на различни микроорганизми сред популацията. Резултатите, които получават изследователите ги стимулира да анализират база от данни, която включва внушителната цифра от 120 000 души, при които се установява, че някои генетични варианти на бактериите могат да бъдат свързани с риск от развитие на рак на червата.


При проследените участници в проучването, при които са изолирани бактерии от клас Bacteroidia, отдел Bacteroidetes рискът за чревен рак се движи между 2 и 15%.


Много въпроси остават отворени по отношение на това как различните генетични варианти се свързват с риска от рак на червата. Предполага се, че има взаимовръзка между бактериалните щамове и диетата при тези пациенти.


Освен в насоката с повишен риск от рак на червата е важно да се проучи и как някои от генетичните варианти могат да повлияят върху редукцията на риска от неоплазии.


Според професор Тим Спектър – експерт в областта на чревния микробиом към Кралския колеж на Лондон, проблемът е, че взаимодействието между стотиците хиляди микроорганизми в чревния ни тракт е трудно да бъдат предвидени и съответно определянето на риска от чревен рак става още по-трудна задача.