Бактерия, която обикновено причинява стомашни язви, може да има и полза за здравето – да понижи риска от развитие на множествена склероза при жените. Това сочат данните на ново проучване, проведено от изследователи от Западния австралийски изследователски институт по неврология.
 
Множествената склероза е заболяване, за което се смята, че се развива, когато имунната система на организма нападне тъканите в централната нервна система. Симптомите на инвалидизиращото заболяване включват: усещане за слабост, схванати мускули, чувство на изтръпване и мравучкане в крайниците, торса или лицето, проблеми със зрението, замаяност, затруднени подвижност и баланс, умора
 
Развитието на заболяването се среща най-често сред хората между 20 и 40 години, като жените са два пъти по-застрашени. Предишно проучване посочва връзката между инфекцията с бактерията Helicobacter pylori в ранно детство и понижения риск от множествена склероза. Бактерията живее в стомаха до живот. Изследователският екип на настоящото проучване насочва своя фокус към изясняването на тази връзка. 
 
Въпреки че по-голямата част от хората, инфектирани с Helicobacter pylori, не се разболяват, някои от тях развиват гастрит – възпаление на лигавицата на стомаха. Същата бактерия е отговорна и за повече от 90% от язвите на дванадесетопръстника и за повече от 80% за стомашните язви.
 
За целта на проучването изследователите анализират данни от База за демиелинизиращите заболявания, които им позволяват да установят наличието на антитела срещу бактерията сред 550 пациенти, диагностицирани с множествена склероза
NEWS_MORE_BOX
 
 
Учените проверяват за наличието на Helicobacter pylori и сред 299 участници, които не страдат от инвалидизиращото заболяване. 
 
Резултатите от анализа разкриват, че жените, които не са засегнати от множествена склероза, имат значително по-голям риск от инфектиране със споменатата бактерия, в сравнение с жените, които страдат от заболяването. Според учените това означава, че бактерията може да има защитен ефект срещу развитието на множествена склероза
 
Тази връзка не се открива сред мъжете, дори напротив – заразените с бактерията мъже са по-склонни да развият заболяването. 
 
Данните от проучването са публикувани в Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry - a journal of The BMJ.