Бактерията Akkermansia Muciniphila е един от стотиците видове микроорганизми, съставляващи нормалната чревна флора. При здрав организъм бактериите от този вид могат да достигнат до 5% от общата маса на чревната микрофлора, която е около два килограма.

 

Не е научно уточнено по какъв начин става колонизацията на стомашно-чревния тракт от този вид, но се предполага, че процесът се осъществява още през кърмаческия период. Не се знае и кои храни съдържат акерманзия, за да бъдат използвани те като пробиотици.


 

Akkermansia Muciniphila обитава слузните слоеве, покриващи чревния епител и се храни с мукус (слуз). Въпреки това, тя стимулира производството на повече слуз от чашковидните клетки на чревния епител. Дебелината на слузната покривка на червата има защитна функция. Мукусът служи като механична бариера за патогенни микроорганизми и токсични субстанции.

 

Установено е, че в червата на хора с наднормено тегло и/или с диабет тип 2 количеството на Akkermansia Muciniphila е значително редуцирано (десетки до стотици пъти в сравнение с нормата). Намалена е и дебелината на слузния защитен слой. Това води до повишаване на степента на абсорбция на хранителните вещества, които по-лесно достигат до чревния епител. По този начин се усвояват повече калории от храната.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Учени от университета в Лувен, Белгия провеждат експериментално изследване за обвързаността на количетовато Akkermansia Muciniphila в червата с развитието на метаболитен синдром. В края на опита се оказало, че при стимулиране на Akkermansia Muciniphila в червата чрез прием на подходящи пребиотици с храната, се наблюдава намаляване на инсулиновата резитентност, увеличаване на дебелината на слузната покривка на червата и дори редуциране на телесното тегло.

 

Подобни резултати само подкрепят идеята, че хармонизирането на чревната микрофлора може да има отношение към лечението или облекчаването на някои системни заболявания.