Човешкият папиломен вирус е инфекция, която се предава между хората при кожен контакт. Идентифицирани са около 100 вида от вируса, от които 40 се разпространяват по сексуален път и могат да поразят гениталите, устата или гърлото. Според Центровете за контрол и превенция на болестите в САЩ, човешкият папиломен вирус е най-честата сексуално преносима инфекция, засягаща и двата пола. Толкова често срещана е, че повечето сексуално активни хора се сблъскат с някоя от разновидностите, дори при контакт само с един партньор.

 

Въпреки че повечето хора се заразяват посредством директен сексуален контакт, налице са и случаи, при които заразената майка може да предаде вируса на бебето си по време на раждане. Здравните организации споделят, че в повечето случаи инфекцията ще отшуми сама, но ако това не се случи, вирусът причинява брадавици, лишеи и дори злокачествени образувания (например, рак на маточната шийка).


 

Употребата на кондоми е един от начините за редуциране на риска от заразяване, но той не гарантира, че непокритите части няма да се превърнат във вход за вируса. Сексуалният контакт не е единственият начин на предаване. Понастоящем най-ефективни за предпазване от заболяване се оказват ваксинациите, които пропоръчително се поставят на момчета и момичета на 11 или 12-годишна възраст. Дозите са две и е най-добре да бъдат инжектирани в период от 12 месеца.

 

Напоследък се наблюдава раздвижване по отношение на имунизационния календар. Според Live Science, Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ е обявила миналата седмица, че Gardasil 9, ваксината срещу човешки папиломен вирус, е одобрена за употреба и за хора на възраст между 27 и 45 години. Въпреки че ваксината е на пазара от 12 години, обсегът на нейната употреба до момента обхващаше хора между 9 и 26 години. Live Science обаче уточняват, че новите промени не са със задължаващ характер.

 

За да разберем защо, нужно е да се фокусираме върху нещата, които ваксината може, и нещата, които ваксината не може да прави. С оглед на първите, ваксината може да предотврати 90% от потенциалните ракови състояния, причинявани от вируса. Ваксината обаче работи единствено, ако рецепиентът не е бил заразен с вируса в миналото. Ако е притежавал човешки папиломен вирус преди, тя не може да изчисти инфекцията, твърдят епидемиолози от Bloomberg School of Public Health.

 

Обикновено се очаква, че възрастните, които са между 27 до 45 години, са били вече изложени на вируса. Разбира се, не всеки от тях ще практикува безопасен секс и сега има възможност да получи имунизация. С одобрението на Gardasil 9 в тази възрастова група, Агенцията разчита, че ще предотврати инфекциите при тях.