Научна публикация на четирима български медици, посветена на имунологичните аспекти на Ковид-19, е била публикувана в края на месец септември в списание World Journal of Biological Chemistry.

 

Д-р Цветелина Великова, д-р Христиана Бацелова, д-р Станислав Коцев и студентът по дентална медицина Даниел Георгиев са автори на публикацията, озаглавена “Имунологични аспекти на COVID-19: Какво знаем досега?”


 

В публикувания материал се обсъждат ролята на имунната система за протичането на коронавирусната инфекция, имунологичната памет на организма след преболедуване, подходите за лечение и потенциалните възможности за разработването на ефикасна ваксина.

 

Дискутираните проблеми подчертават значението на взаимодействието между вируса и заразения организъм, значението на съпътстващите заболявания за протичането и тежестта на инфекцията, възможните усложнения и изхода от заболяването.

 

От месец март 2020 г. четиримата учени поддържат Facebook страницата „Коронавирус /информация/“, на която ежедневно се публикуват данни от български и международни източници за разпространението на Ковид-19 у нас и по света, както и новости, свързани с протичането, лечението и профилактиката на заболяването.

 

Пред националното издание на Българския лекарски съюз – вестник QUO VADIS, имунологът д-р Великова посочва, че при написването на публикацията се спира върху имунните механизми на организма за справяне с вируса.

 

Тя прави обзор на клетъчния и антителен имунен отговор и на участието на имунната система в клиничната картина и усложненията. Д-р Великова разглежа още имунната памет след преболедуване и имунотерапията на болестта.

 

Д-р Бацелова, която е специалист по епидемиология на инфекциозните болести, се фокусира върху проучването на епидемиологията на SARS-CoV-2 и обобщава това, което е известно на научната общност до момента за вируса и причиняваното от него заболяване.

 

Д-р Коцев, който специализира инфекциозни болести, описва в научната публикация факторите на вирулентност и патогенност на новия коронавирус и клиничната картина на заболяването Ковид-19. Той обобщава известното до момента за вирусната структура, особеностите, които отличават SARS-CoV-2 от останалите коронавируси и допринасят за повсеместното му разпространение, както и факторите, определящи патологичните ефекти в организма.

 

Написването на обзора на ваксините и здравните паспорти поема студентът по дентална медицина Даниел Георгиев. По думите му това са теми, които търпят динамично развитие и прилагането им като решение е от изключително значение. Това обаче ги прави и много трудни като начин за осъществяване, защото и минималната грешка в някое от двете може да доведе повече проблеми.