Хранителният режим, включващ често гладуване в рамките на един или повече дни, набира все повече популярност сред хората, борещи се с излишното тегло. В основата на този подход стои драстичното намаляване на калорийния прием в определени дни, стигащ до почти пълно гладуване. Счита се, че методът носи определени ползи за здравето, но последните научни данни показват точно обратното.

 

На тазгодишната среща на Европейското дружество по ендокринология, проведена в Барселона, Испания, беше оповестено, че периодичното гладуване може да доведе до трайни поражения върху метаболизма.


 

Конкретните данни от проучванията върху ефекта от периодичното гладуване сочат, че тази практика може да увреди нормалните функции на панкреаса и да наруши трайно секрецията на инсулин в него. Така, в дългосрочен план периодичното гладуване може да се окаже сериозен рисков фактор за развитие на диабет тип 2.

 

Диабет тип 2, известен и като старчески диабет, протича с изразена инсулинова резистентност на телесните клетки. Те губят чувствителността си към действието на инсулина и не успяват да оползотворяват глюкозата в кръвта като основен хранителен и енергиен източник. Промените в секрецията на инсулин, породени от неблагориятния ефект на гладуването върху панкреаса, засилват допълнително риска от поява на инсулинова резистентност. Периодичното гладуване повишава риска от диабет поради още една причина. Установено е, че гладуването засилва т.нар. оксидативен стрес и води до повишаване производството на свободни радикали в организма. Техните високи концентрации също оказват негативно влияние върху дейността на панкреаса и производството на инсулин.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Получените данни налагат хората със затлъстяване, които разчитат на периодичното гладуване като средство за намаляване на теглото, да преосмислят подхода си. Затлъстяването само по себе си е предразполагащ фактор за развитие на инсулинова резистентност. Негативното влияние на гладуването върху панкреаса допълнително ще засили риска от този проблем. Така опасността от поява на диабет тип 2 ще нарасне неколкократно. Затова, макар да е сравнително ефективно средство за намаляване на теглото, периодичното гладуване може да доведе до много по-сериозни негативни последствия за здравето в дългосрочен план.

 

Изследването е много важно по отношение на това, че доказва, че позитивните ефекти от борбата с излишното тегло невинаги гарантират пълна безопасност и отслабването следва да се проследява от специалист.