Консумацията на червено вино обикновено не се свързва със стабилно ходене, но според учени, съставка, намираща се в него, може да намали загубата на равновесие, характерна в третата възраст.

Ресвератролът, който вече е доказан с ползите си - намалява холестерола и риска от рак - подобрява също и равновесието и мобилността.

Учените са на мнение, че използването на ресвератрол може да намали риска от падания и счупвания, които са често срещани сред възрастните.

Те отбелязват, че това не означава да се прекалява с консумацията на червено вино. Ресвератролът може да се приема и под формата на хранителна добавка.


Изследователите констатират, че ресвератролът укрепва костната структура и мускулите, което от своя страна води до по-добра мобилност, координация и баланс.

NEWS_MORE_BOX


Те се надяват да разработят медикаменти, които ще са от полза за страдащите от болест на Паркинсон, където движенията и координацията са нарушени.


 

Ресвератролът е естествено химично съединение, полифенол, съдържащ се в гроздето, червеното вино и други храни и напитки. Полезен е при различни здравословни проблеми, включително действа и срещу остаряването на клетките.

Най-качественото му усвояване става чрез просмукване през лигавицата на устната кухина. Задържането на виното в устата за около минута е достатъчно за попадането на ресвератрола в кръвната плазма.

Съединението няма странични ефекти за организма. Не се препоръчва единствено при алергии към грозде и вино, проблеми с кръвосъсирването, на жени с рак на гърдата или ендометриоза...