Чернодробните заболявания, водещи до дистрофия и некроза на хепатоцитите, се съпровождат с дълбоки нарушения във функциите на черния дроб. Клиничните прояви на тези нарушения са симптомите на чернодробна недостатъчност. Тя бива остра и хронична.

 

Белези на остра чернодробна недостатъчност се наблюдават при чернодробната кома. Разглеждат се ендогенна и екзогенна кома. Ендогенна кома се развива на фона на масивна остра или подостра некроза. Протича остро - за часове или няколко дни при вирусен хепатит и хепатотропни отрови - тетрахлорвъглерод, фосфор, отровни гъби.


 

Екзогенната кома при чернодробна цироза е възможно да се развие също за кратък период от време, но за разлика от ендогенната тя се предшества с месеци, а понякога и с години от симптомите на хронична чернодробна недостатъчност.

 

Патогенеза

Вследствие нарушаване на жизнено важни функции на черния дроб се създават условия за интоксикация на мозъчни клетки. Като патогенетичен фактор се разглеждат следните токсични вещества, образувани в червата от разпада на аминокиселините: амоняк, феноли и индоли, меркаптани и късоверижни мастни киселини. Допуска се, че нарушената обмяна на аминокиселините създава предпоставка за синтеза на лъжливи невромедиатори (октопамин). Те изместват нормалните невромедиатори (допамин, норадреналин), прекъсвайки по този начин предаването на възбуждането в синапсите на централна нервна система (ЦНС).

 

При екзогенната кома, както и при ендогенната, основният патогенетичен момент е увреждането на мозъчните клетки от токсични вещества. Ускоряваща причина за появата на комата е натрупването в организма за кратък период от време на азотсъдържащи вещества (източник на амоняк).

 

Други ускоряващи фактори могат да бъдат седативните медикаменти и употребата на алкохол.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Клинични изяви

 

Както ендогенната, така и екзогенната чернодробна кома, се характеризират с еднакви нервно-психични симптоми. В резултат от увреждането на мозъчните клетки се развива чернодробна енцефалопатия. Тя протича в четири стадия:

  • Продромален стадий - появяват се промени, свързани с интелекта на болния. Налице са липса на концентрация, отслабване на паметта, влошаване на почерка, нарушаване на възможността да се събират и изваждат числа.
  • Стадий на „заплашваща кома” - изброените по-горе симптоми зачестяват. Болните са объркани, неспокойни и възбудени.
  • Стадий на ступор - през голяма част от времето болният спи, говорът му е несвързан.
  • При настъпването на кома състоянието на болния наподобява дълбок спокоен сън, от който той не може да бъде изведен въпреки прилагането на различни дразнители.

 

Освен изброените по-горе психични смущения чернодробната енцефалопатия се съпровожда и с неврологична симптоматика. Най-характерен е треморът (треперене) на пръстите на ръцете. В терминалният период на заболяването зениците се разширяват и изчезва реакцията за светлина.