Бустерната доза от ваксина срещу Covid-19 на Moderna защитава срещу бързо разпространяващия се вариант Омикрон. Така изглежда от проведените лабораторни тестове. Те показват, че настоящата версия на ваксината ще продължи да бъде на "първа линия в защитата срещу Омикрон”, информира “Ройтерс”.

 

Тъй като наскоро откритият вариант на коронавируса се разпространява бързо от Moderna са взели решението да се съсредоточат върху настоящата ваксина - mRNA-1273 . Компанията планира да разработи и ваксина специално за защита срещу Омикрон.  Клинични изпитвания следва да бъдат преминати в началото на 2022 г., надяват се от компанията. 


 

"Това, което имаме на разположение в момента, е mRNA-1273“, каза в интервю д-р Пол Бъртън, главен медицински директор на Moderna. "Тази ваксина е много ефективна и е изключително безопасна. Мисля, че тя ще защити хората през предстоящия празничен период и през тези зимни месеци, когато ще видим най-сериозен натиск от варианта Омикрон".

 

"За да отговори на този силно заразен Covid вариант, Moderna ще продължи бързо да придвижва специфичен за Омикрон кандидат за бустер в клинични тестове, в случай че това стане необходимо в бъдеще. Ще продължим да генерираме и споделяме данни в нашите стратегии за бустер с органите на общественото здравеопазване, за да им помогнем да вземат базирани на доказателства решения относно най-добрите стратегии за ваксинация срещу SARS-CoV-2“, заяви изпълнителният директор Стефан Бансел.

 

Пълният ваксинационен курс от две дози от ваксината генерира по-малко неутрализиращи антитела срещу варианта Омикрон. Бустерната доза от 50 микрограма повишава неутрализиращите антитела срещу варианта 37 пъти. Двойно по-висока бустер доза (от 100 микрограма) от същата ваксина повишава нивата на антителата 80 пъти спрямо нивата преди подсилване.

 

За целите на проучването са използвани кръвни проби от хора, които са получили ваксината срещу псевдо вирус, създаден да наподобява варианта Омикрон. 

 

Главният медицински директор на Moderna заяви, че зависи от преценката на правителствата и регулаторните органи на всяка държава дали биха прилагали бустерната доза.

 

От компанията смятат, че дозата от 100 микрограма е безопасна и се понася добре, но има тенденция към малко по-чести нежелани реакции.

 

Moderna е тествала ефективността на ваксината в сравнение с прототипни бустери, насочени към предишни варианти. Резултатите са сходни.

 

Регулаторните органи на САЩ вече разрешиха 50 микрограма бустерна ваксината през октомври, след като първите две инжекции от ваксината са на  Moderna и двете са по 100 микрограма.

 

Омикрон бе открит за първи път миналия месец в Южна Африка и Хонконг. Вече е докладван в 89 страни, съобщи СЗО. Според организацията случаите на Омикрон се удвояват за 1,5 до 3 дни в райони с общностно предаване.