Почти десетилетие след като милиони родители отказаха да ваксинират децата си против морбили поради сега опроверганите, лъжовни твърдения, че ваксината е свързана с аутизъм, здравните власти в страната не смогват да удържат епидемията, която обхваща страната.

 

Тази година са регистрирани 1200 случая след рекордните 2000 през изминалата. Докато преди появата на сега дискредитирания труд на Андрю Уейкфилд, в страната бяха регистритрани само единични случаи, днес тя се нарежда на второ място в Европа по брой заболели, изоставайки единствено от Румъния.


 

Едва години след избухването на паниката, учените установиха, че резултатите на Уейкфийлд, който тогава се обяви за откривател на връзката ваксини – аутизъм и на нов медицински синдром, са изфабрикувани и, че нищо подобно не съществува. Това се оказа твърде късно за хиляди деца, които платиха за неговата безскрупулност със здравето си. Днес здравните власти във Великобритания работят трескаво, за да тушират, доколкото е възможно, негативните последствия от пропуснатите ваксинации. Миналият месец, в Уелс – епицентърът на епидемията, бяха открити спешни ваксинационни клиники, които работят и през уикендите. Усилена имунизационна кампания тече и в останалата част от страната, като властите се надяват да достигнат 1 милион имунизации на 10 – 16 годишни деца до края на годината.

 

Според д-р Дейвид Елиман – говорител на Кралското педиатрично дружество, епидемията е наследството на Андрю Уейкфилд. Неговият труд, публикуван в престижно научно списание, твърдеше, че има връзка между аутизма и ваксината против морбили, заушка и рубеола. Това отприщи невиждана до тогава паника и отказ от ваксинации, чиито последствия остават силни до ден днешен. В последствие, редица независими екипи, анализирайки труда на Уейкфийлд, не успяха да достигнат до неговите резултати, въпреки, че бяха проведени огромни по мащаб изследвания. Това хвърли съмнения върху достоверността на публикуваните резултати, а след гръмването на скандала, че Уейкфилд е финансово заинтересован от тази връзка и, че е фабрикувал резултатите си и е малтретирал децата, които е изследвал, той бе напълно дискредитиран, изключен от медицинското съсловие и осъден на солидна глоба.

 

Последствията от користността на Уейкфилд, обаче, са много трудни за изкореняване, тъй като много родители все още вярват на лъжовните му твърдения. Напълно разбираемо, най-голямо внимание той получава от родителите на деца с аутизъм, които търсят отговор на въпроса „Защо моето дете?“. Сред поддръжниците му е и телевизионната звезда Джени Маккарти, която има син с аутизъм. Масовият отказ от ваксинации, обаче, не доведе до спадане на честотата на аутизма, а до експлозивно нарастване на честотата на морбили, заушка и рубеола.

NEWS_MORE_BOX

 

В глобален аспект, морбилите продължават да са водеща причина за детска смъртност, погубвайки ежегодно 150 000 деца под 5 години, най-вече в развиващите се страни. Болестта е силно заразна. Вирусният причинител се разпространява при кашляне, кихане и близък контакт с болен.

 

Днес, средно 90% от децата под 5 години във Великобритания са ваксинирани против морбили. Благодарение на безочието на един човек, обаче, в групата на 10 – 16 годишните, този процент е под 50. За ефективно справяне с епидемиите е необходимо пропорцията да надхвърли 95% за цялото население, на фона на сегашните 80%. За разлика от САЩ, където, за да тръгне детето на училище е необходимо да премине задължителните ваксинации, във Великобритания няма такова изискване, поради което страната днес е залята от епидемична вълна, каквато напълно липсва в САЩ. В САЩ, страна с население над 316 милиона души, в която нивото на ваксинациите надхвърля 90%, за миналата година са открити едва 55 случая, в сравнение с хилядите във Великобритания – страна с население 60 милиона души. Това прави Великобритания „износител“ на морбили, сравним с повечето африкански страни. Огромната разлика се дължи единствено на средното ниво на имунизации на населението. Въпреки всичко това, засега, Британският здравен департамент не смята да направи васкинациите задължителни.

 

Макар че доводите на лекарите в полза на ваксинирането имат малък ефект пред родителите, епидемията в Уелс бързо и лесно ги убеждава да ваксинират децата си. Днес, все повече родители осъзнават, че ваксините са полезни не само за ваксинирания, но и за цялото общество.