Броят на инфектираните с ХИВ, както и на летателните изходи, свързани със СПИН, са намалели драстично според доклад на ООН. 
 
Пикът на фаталните изходи, вследствие на инфектиране с ХИВ, беше през 2005 г. – 2, 3 милиона души. Проучване за миналата година обаче установява, че те са намалели до 1, 6 милиона, а броят на нови инфекции с ХИВ се е понижил с една трета от 2001 г. насам. 
 
Разликата сред децата е още по-драстична – през 2001 г. инфектираните с вируса наброяват повече от един милион, докато през 2012 г. новите инфектирани деца са малко над четвърт милион. 
 
Според авторите на проучването позитивната промяна се дължи на по-добрия достъп до антивирусни медикаменти. Без лечение, хората, заразени с ХИВ, могат да развият СПИН – заболяване, за което лек все още няма. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според програмата за ХИВ/СПИН на ООН светът е на път да изпълни една основна цел - да спре и обърне СПИН епидемията до края на 2015 г. Световната здравна организация преразглежда възможностите, които ще позволят необходимите медикаменти да достигнат до повече хора, които имат нужда от тях. 
 
Докладът констатира, че напредъкът в осигуряване необходимите медикаменти и грижи за хората, които са изложени на най-голям риск от инфекция, е бавен. Освен това той акцентира още върху необходимостта от по-усилена „борба“ срещу сексуалното насилие над жени и момичета. Именно те представляват основната група от хората, застрашени от инфектиране.