Проучване на повече от 17 000 бременни и кърмещи жени, на които е била поставена ваксина срещу COVID-19, показва, че не са били отчетени по-различни или изразени в по-голяма степен странични ефекти, в сравнение с небременни или жени, които не кърмят.


Проучването на UW Medicine, публикувано в JAMA Network Open, показва, че не е имало отчетени допълнителни реакции при бременни, извън очакваните и регистрирани в листовките. Старши авторът на изследването - д-р Линда Еккерт, професор по акушерство и гинекология в Университета във Вашингтон обяснява, че ваксината е безопасна и до този извод се стига след проучване върху широка база от проследени лица.


Но за разлика от това как все повече проучвания показват, че ваксината не създава рискове при бременни и кърмещи жени, то все повече информация се натрупва затова колко опасна и коварна може да бъде инфекцията с COVID-19 по време на бременност.Резултатите от проучването са публикувани седмица след като Центровете за контрол и превенция на заболяванията официално препоръчаха всички бременни жени да се ваксинират срещу вируса. CDC съобщи, че само 23% от бременните жени в САЩ са били ваксинирани към края на юли. Процентът е още по-нисък сред чернокожите и латиноамериканските жени.


През януари 2021 г. е даден старт на онлайн кохортно проучване, включващо и жени, които са бременни и кърмят. След поставяне на ваксина срещу COVID-19 те са били поканени да опишат евентуално проявилите се реакции при тях. До март месец са отговорили 17 525 лица.


От общия брой на респондентите бременни са били 44%, а кърмещи - 38%. 15% от участничките са обяснили, че планират бременност през следващите месеци.


По-голямата част (62%) са получили ваксина на Pfizer. Респондентите съобщават за болка на мястото на инжектиране в 91% от случаите, наличие на умора - 31%. Малка група (5-7%) съобщава за намаляване на количеството на кърмата след ваксинацията.


Изследователите се надяват да разширят проучването до други социално-икономически групи. Освен регистърът на CDC, това е най-голямото проучване на САЩ по този въпрос до момента.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-08-pregnant-women-covid-vaccine.html?fbclid=IwAR1iFpdkGeG2ROK9qvOPGleRnaMN9GhavEm6wwBGgmPA5wMHCzQt_ziOURQ
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2783112