Всеки, който някога е пътувал на дълги разстояния, добре познава чувството на умора и неудовлетвореност след кацането на самолета.

 

Различният климат и голямата часова разлика смущават организма.


 

Понякога такова пътуване може съвсем да обърка режима ни на сън, а прекъсването на моделите на съня на всеки човек се свързва с множество коварни заболявания. Това може да е предпоставка за развитието на различни злокачествени образувания и болест на Алцхаймер.

 

Смяната на часовия пояс често води до мрачно настроение, стрес, липса на апетит, висока телесна температура, високо кръвно налягане, физическа и умствена неработоспособност.

 

За адаптирането ни след дълъг полет вече ще се грижи ново приложение за смартфони. То е дело на изследователи от Университета в Мичиган, съобщава научното издание PLoS Computational Biology.

NEWS_MORE_BOX

 

Благодарение на иновативното откритие ще преборваме всички тези неприятни симптоми. Приложението изчислява графици на регулиране на светлината и тъмнината чрез използване на математически модели, за да опише точно циркадните (денонощните) ритми на тялото.

 

Тези уравнения могат да изчисляват графици за над 1000 летателни пътеки.

 

След това програмата предлага на потребителя персонализирано разписание, чрез което информира за това колко време е нужно на човека да свикне с промяната.

 

Според учените преодоляването на часовата разлика е фундаментално математически проблем и са открили оптималния вариант за справяне с него.

 

Те се надяват, че с помощта на методи, подобни на този, ще могат да се коригират и други смущения в организма, като нарушен сърдечен ритъм или неправилно дишане.

 

Специалистите припомнят още, че за по-бързо справяне след дълги полети, е препоръчително да се вземат кратки дрямки и се пие много вода.