Епидемията от холера в Йемен се разраства все повече. От април до момента са заразени над половин милион души, като жертвите са близо 2 000. Това предупредиха от Световната здравна организация
 
Въпреки че пикът на епидемията отшумя, всекиднeвно в бедната страна се разболяват около 5000 човека. Една от основните причини за широкото разпространение на болестта са ниските хигиенни условия и най-вече липсата на чиста вода в Йемен. 
 
Ако започнат лечение навреме, около 99% от болните от холера имат шанс да оздравеят напълно, посочват от СЗО и уточняват, че този процес е възпрепядстван от нивото на здравните услуги в страната, където хиляди медици не са получавали заплатите си с месеци. 
 
Острото инфекциозно заболяване, което протича в тънките черва, е причинено от патоген, известен като Vibrio cholerae. До няколко дни след поглъщането на вредните бактерии се наблюдава внезапна диария, която протича много тежко. Ако холерата не бъде лекувана, болният може да изхвърли между 10 и 20 литра телесни течности под формата на фецес. Наблюдава се и повръщане на бистра течност. Получава се и тежко обезводняване, при което очите хлътват, а кожата се набръчква и посинява. Ако не се вземат мерки, настъпва тежка аритмия, обезводняване и смърт.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Ключът към превенция е поддържането на санитарно-хигиенните изисквания и норми за работа с отпадни води, хранителни продукти и други. Също така е важно подобрпването на хигиената в по-слабо развити страни и региони.