Нестероидните противовъзпалителни средства са сред най-често предписваните лекарства за болка.

Te представляват голяма група медикаменти, които притежават антиексудативен (намаляват възпалението), аналгетичен (обезболяващ) и антипиретичен (понижават телесната температура) ефекти.

 


Тези ефекти са свързане главно с блокирането на т.нар. определен ензим в човешкото тяло, наречен Сох. Обикновено това са аспирин, ибупрофен, напроксен и други.

 

Но нови проучвания показват, че те може да са много вредни за сърцето, защото имат свойството да повишават кръвното налягане и да предразполагат към прекомерно съсирване на кръвта и втвърдяване на артериите.

 

Това се дължи на потискането на кардиозащитния липид простациклин.

 

Учените са открили връзка между популярните лекарства срещу болка и риска от сърдечни аритмии. Опасността от това заболяване, поради прием на аспирин и ибупрофен, се увеличава с повече от 40%.

 

Обезболяващите и противовъзпалителни лекарства, които могат да бъдат закупени в аптека без рецепта и преди се свързваха със сърдечносъдови проблеми. По-рано се твърдеше, че редовната употреба на аспирин увеличава риска от инфаркти и инсулти.

 

След ново изследване на 32 602 пациенти с аритмия обаче, изследователите за първи път доказали връзката на този клас препарати с артериалната фибрилация, известна като сърдечна аритмия. Тази патология на сърцето се случва много по-често от инфарктите и инсултите. И много често тя води до развитие на упоменатите по-горе две заболявания.

NEWS_MORE_BOX


Експертите сравнили здравето на всеки участник в изследването с 10 произволно избрани пациенти от контролната група. Оказало се, че употребата на нестероидни противовъзпалителни средства, които включват ибупрофен и аспирин, с 40% повишава риска от сърдечна аритмия, което е по четири нови случая на всеки хиляда души.

 

Най-новите форми на болкоуспокояващи, известни като COX-2 инхибитори, увеличавали този риск с около 70%, което е 7 нови случая на 1000.

 

Изследването е проведено от датски учени на Университетската болница в Орхус, а данните от него са публикувани в British Medical Journal.

 

Авторите на изследването смятат, че сърдечната аритмия трябва да бъде включена в списъка на възможните рискове за сърдечносъдовата система при хора, които приемат нестероидни противовъзпалителни лекарства.

 

Специалистите препоръчват при болка да търсим алтернативни начини за лечение или да приемаме такива хапчета във възможно най-ниски дози и за колкото се може по-кратък период от време.