Някои обикновени болкоуспокояващи могат да забавят развитието на деменцията, сочи ново проучване, публикувано в онлайн изданието на British Medical Journal.


Възможно е болкоуспокояващи като парацетамола да имат значително по-добър ефект от специализираните медикаменти за деменция, се посочва в проучването.


Агресията и силната възбуда са от най-честите и общи симптоми за напреднала деменция и болест на Алцхаймер. Поведението е изключително натоварващо и неприятно както за болния, така и за хората около него и често изисква професионални и специализирани грижи.Най-предписваните медикаменти в този етап от заболяването са мощни антипсихотици и антидепресанти. Тези лекарства обаче имат сериозни странични ефекти. Антипсихотиците, например, могат да предизвикат тежък инсулт с фатален изход, констатират изследователите.В проучването взимат участие 352 пациенти с тежка деменция около и над 80-годишна възраст.


 

NEWS_MORE_BOXДоброволците са разделени на няколко групи в зависимост от болкоуспокояващите, които са им раздадени.70% от доброволците приемат дневна доза парацетамол, 20% - бупренорфин, полу-синтетичен опиоид, използвани за лечение на пристрастеност, умора и остра болка.


На останалите 10% са раздадени силни антиконвулсивни болкоуспокояващи, морфин и прегабалин.


Контролната група от доброволци е на обичайното лечение с антипсихотици и антидепресанти.


След четириседмично наблюдение на доброволците, учените установяват, че общите болкоуспокояващи също намаляват възбудата. Те са значително по-безвредни и се понасят много по-добре от пациентите.Изследователите се надяват проучването да наложи нова стратегия за намаляване на тежките симптоми на деменция.