Приемът на болкоуспокояващи медикаменти, като аспирин и ибупрофен, в комбинация с антидепресанти може да повиши риска от инсулт, предупреждават експерти. 
 
Проучване, което анализира данни на милиони хора, установява, че онези, които едновременно приемат двата различни вида медикаменти, са близо четири пъти по-застрашени от вътречерепен кръвоизлив, в сравнение с хората, които приемат само антидепресанти
 
Вътречерепният кръвоизлив е сред основните причини за инсулт, изходът който може да бъде и фатален. В данните от проучването, което е публикувано в British Medical Journal, се посочва, че мъжете са изложени на по-голям риск, в сравнение с жените. 
 
Изследователите обясняват, че е важно лекарите да са запознати с този риск и да се информират дали пациентът приема болкоуспокояващи, преди да предпишат антидепресанти
 
Те допълват, че в случаите на наличие на хронична болка, която е сред причините за развитие на депресия, често се приемат болкоуспокояващи, заедно с антидепресанти. Предупреждението се отнася по-конкретно за предписването на антидепресанти, тъй като болкоуспокояващите се продават без рецепта. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследователите от Корейския институт за безопасност на лекарствата анализират данни на четири милиона души, на които са предписани антидепресанти за първи път. Установява се, че тези, които приемат нестероидни противовъзпалителни медикаменти, които включват аспирин и ибупрофен, в по-голяма степен са предразположени към кървене в мозъка.
 
Предишни проучвания свързват приемът на нестероидни противовъзпалителни медикаменти със стомашни кръвоизливи
 
Експертите добавят, че пациентите не бива да изпадат в паника и да преустановяват приема на предписаните им лекарства. Ако имат някакви опасения, следва да се консултират с лекар.