Хората, които страдат от хронична болка в кръста, в комбинация с психични разстройства, като депресия или тревожност, имат със 75% повишен риск от злоупотреба с опиоиди, се посочва в данните на ново проучване.
 
За своите цели изследователите проследяват пациенти, които наскоро са преминали терапия с опиоиди за лечение на болки в кръста. Установява се, че тези, които страдат от психични нарушения, са склонни в значително по-голяма степен от злоупотреба с предписаните им медикаменти.
 
Участниците в проучването са 55 пациенти с болки в кръста, които изпитват от високи до ниски нива на депресия и симптоми на тревожност. Пациентите ежедневно приемат перорално морфин, оксикодин или плацебо за период от шест месеца. През това време се следят нивата на болката и приеманите ежедневни дози. 
 
Експертите установяват, че пациентите, които страдат от по-високи нива на депресия или чувство на тревожност, изпитват в по-малка степен страничните ефекти, 50% по-слабо подобрение на болката в кръста, а рискът от злоупотреба с медикаментите е със 75% по-висок. Такива са резултатите след сравнението с участниците, при които нивата на депресията и тревожност са ниски.
 
Проф. Аджей Уосън от Университета в Питсбърг, САЩ, акцентира на важността от идентифициране на пациентите, които страдат от високи нива на депресия и тревожност, преди назначаване на лечението. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Той допълва още, че сред тях трябва да се обърне внимание и на третирането на психичните нарушения, тъй като подобряването им може да помогне и за облекчаването на болката в кръста. 
 
Опиодидните медикаменти работят като се свързват със специфични рецептори, които се намират в мозъка, гръбначния стълб и стомашно-чревния тракт. Чрез тях опиоидите могат да блокират способността на мозъка да възприема болка
 
Данните от проучването са публикувани на страниците на първото издание на медицинското списание Anesthesiology.