Болката в гърба най-често се появява в долната част – в областта на кръста, но не е изключено да се усети и по целия гръбнак. Долната част на гърба е връзката между горната и долната част на тялото – тя поема и по-голямата част от теглото. 
 
Болката в кръста може да се дължи на някакъв вид дразнене или проблем със сухожилия и мускули, нерви и нервни корени, стави и гръбначни дискове, намиращи се в долната част на гърба. 
 
Самата болка може да бъде тъпа или остра и може да се усеща на конкретно място или в по-широка област. 
 
Може да се появи внезапно, след напрегнати активности, включително вдигане на тежки предмети, резки движения. Тя може да „дойде“ и постепенно, вследствие на повтарящи се действия. Причина за болката в кръста може да бъде и неправилната позиция на тялото, прекомерно напрежение, а също така и възрастта. 
 
Болката в кръста често се „излъчва“ и към краката. Тя може също така да произлиза и от увреден диск в гръбначния стълб. Самият диск се състои от влакнест пръстен и меко ядро. Той „улавя“ ударите между две съседни части на гръбнака.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Когато дискът се увреди, той може удебели или да се разкъса. Когато меката тъкан от ядрото проникне през разкъсването, говорим дискова херния. Състоянието обикновено засяга лумбалните прешлени, като причинява болка в кръста, както и последваща болка в единия или двата крака. 
 
Когато увреденият диск притисне седалищния нерв, симптомите, които човек изпитва, се наричат ишиас. Ако издутият диск не засегне нерв, болката може да бъде слаба. Ишиас е термин, който се използва за назоваване на симптомите, свързани с радикулопатия на седалищния нерв. 
 
Радикулопатията е състояние, при което нервен корен, свързан с нерв – в случая седалищния, е възпален, притиснат или прищипан. Симптомите включват болка, изтръпване, скованост и чувство на слабост по целия кръст, през седалището, до краката.