Болестта на Крон е възпалително заболяване на храносмилателната система, което води до възпаление и удебеляване на стената на храносмилателния тракт, както и до язви, и повишен риск от перфорация. Тези засягания възникват по цялото протежение на храносмилателната система – от хранопровода до правото черво. Продължителното възпаление на дълбоките слоеве на храносмилателния тракт е водещата причина за болестта на Крон. Това възпаление води до промяна в структурата на стената на храносмилателните органи и последващите от това усложнения. Причините за продължителните възпалителни процеси са все още неясни и най-вероятно многостранни. Възможните етиологични фактори за това състояние са генетичните промени, автоимунните процеси и влиянието на околната среда.

 

Характерни са епизоди на обостряния, болки в корема и диария, които могат да продължат няколко седмици. По време на обострянията се наблюдава повишена умора, анемия, недохранване и загуба на телесно тегло.


 

Периодите на ремисия, които настъпват между обострянаията, могат да продължат няколко седмици, дори месеци или години. Честотата на кризите не може да бъде определена с точност. В една трета от случаите заболяването засяга само тънкото черво, а в друга – дебелото черво. В някои случаи може да има комбинирано засягане и на двете структури.

 

Симптомите на болестта на Крон се наблюдават само по време на обострянията. Когато е засегнато главно дебелото черво се наблюдават диария, кръв в изпражненията и коремна болка. При засягане на тънкото черво са характерни болките в долната дясна част на корема, гадене и диария. Засягането на хранопровода и началната част на тънкото черво е свързано с киселини и регургитация. 

 

Признаците на обостряния се характеризират с постпрандиални болки в стомаха – болки, които настъпват след хранене, както и с продължителна диария и отделяне на кръв в изпражненията, повръщане, гадене и загуба на апетит. В някои случаи заболяването се свързва и с други прояви:

  • Ревматоиден артрит на ставите на крайниците или гръбначния стълб – спондилоартрит;
  • Възпаление на очните обвивки – увеит;
  • Засягане на кожата – например нодозен еритем.

Тези симптоми, които са свързани със засягане на други части, освен храносмилателната система, се дължат на нарушения имунен отговор и склонност на имунната система да атакува други органи и системи.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/estomac-intestins/maladie-crohn/symptomes.html