Досадните настинки ни повалят една след друга, а през зимата винаги са най-редовни. Колкото и да говорим за тях, както и да се пазим, те изглеждат неизбежни. Макар и непредвидими, те обаче не трябва да се превръщат в борба свободен стил. Дори и да сме изправени пред вирус „тежка категория“, няколко рационални правила ще ни помогнат да се измъкнем с възможно най-малко щети – поне до следващия път.

  • Как да не се провлачи вечно

Понякога ни се струва, че поредният вирус ни е приклещил в таква здрава хватка, че седмици наред не успяваме да се освободим. Или пък тъкмо сме оздравели и, о – изненада – всичко отначало!


Разбира се, отслабените сили на имунната система могат да са виновни за това, но има и още нещо – личната хигиена. Удачни мерки веднага след преболедуване е да сменим четката си за зъби, спалното бельо и въобще хубаво да почистим местообитанието си, посрещнало жервоготовно всичките ни кихавици и секрети.Докато сме болни нерядко занемаряваме хигиената си, пропускаме душа – къде от умора, къде от мързел – и забравяме редовно да отваряме прозорците. Всичко това са стратегически грешки – банята, свежия въздух и слънцето са нужни на здравите, какво остава на боледуващите.

  • Няма нужда да се тъпчем с храна насила

Противно на всичко, с което сме свикнали, един ден, прекаран в гладуване, не е толкова трагично състояние. Ако нямате апетит, гади Ви се, или пък настинката включва и гастроентерит в палитрата си, то не се насилвайте с излишно много храна.


Това, за което наистина трябва да се внимава е дехидратацията – особено при диария – тя не трябва да се допуска, защото задълбочава боледуването и забавя оздравяването.

 

NEWS_MORE_BOX


Питейната вода е задължително, но недостатъчно условие, когато се борим с обезводняването. За пълноценна хидратация на организма освен от „гола“ вода, ние се нуждаем още от соли и захари. Ако не успяваме да си ги набавим сами чрез храната и течностите (бульони, плодови сокове и др.), то съществуват специални разтвори за целта.

  • Не се нахвърляйте на имуностимулатори

Поне не веднага – всяко нещо с времето си. Колкото и слънчево и безобидно да звучи думата „имуностимулатор“ между портокаловия сок с витамин С и някои сериозни препарати лежи голяма пропаст и няма как да сме сигурни, че приемаме точно това, което ни е необходимо.


Докато някои от тези медикаменти ни помагат да се изправим на крака при настинка, то други, приемани веднага след преболедуване, са способни да върнат и дори да влошат симптомите ни. Най-уместно е да потърсим компетентен съвет, преди да се хвърлим в подобна авантюра, особено ако става въпрос за деца.

 

И така, накрая докато се усетим, успяхме да одравеем, Въпреки всичките положени усилия!