Boehringer Ingelheim разработва първото по рода си неутрализиращо коронавируса антитяло.

 

Медикаментът е под формата на спрей и трябва да блокира действието на вируса на мястото на инфекцията, съобщават от Boehringer Ingelheim.


 

Производителят на лекарства е увеличил инвестициите си в научноизследователска и развойна дейност през 2020 г. в търсене на иновативни терапии за заболявания, за които все още няма задоволителни възможности за лечение. В това число влизат и изследванията на терапии с възможен потенциал в лечението на COVID-19.

 

През 2020 г. компанията е инвестирала 3,7 млрд. евро в научноизследователска и развойна дейност, което е със 7% повече от предходната година. Това е и най-големият процент инвестиции в тази област за цялата ѝ 136-годишна история.

 

През декември 2020 г. стартираха клиничните изпитвания на първото в света неутрализиращо антитяло SARS-CoV-2. То е разработено съвместно с Университетската болница в Кьолн, Марбургския университет и Центъра за инфекциозни изследвания в Германия. Медикаментът се прилага по инхалаторен път и трябва да блокира действието на вируса на мястото на инфекцията.

 

Изследователите на Boehringer Ingelheim работят и над други проекти за лечение на COVID-19. Един от тях са антитела, които инхибират репликацията на вируса. Работи се и над терапия за предотвратяване на микрокоагулацията (кръвните съсиреци).

 

Компанията придоби обект за мащабно производство на биофармацевтични продукти във Виена, Австрия, и нов център за разработване на биофармацевтични продукти в Биберах, Германия, през 2020 г.

 

В края на 2020 г. Boehringer Ingelheim придоби и швейцарската биотехнологична компания NBE-Therapeutics, която разработва конюгати антитяло-лекарства и таргетирани онкологични терапии.

 

Boehringer Ingelheim отчита нетни продажби от близо 20 млрд. евро за 2020 г., което е с 3% повече спрямо предходната година. Лекарствата за сърдечносъдови, метаболитни и респираторни заболявания са с най-голям принос към нетните продажби.

 

На първо място по доходи в хуманната медицина е лекарството на Boehringer за понижаване на кръвната захар при възрастни пациенти със захарен диабет тип 2.

 

За първи път медикамент за лечение на идиопатична белодробна фиброза и интерстициална белодробна болест е втори в приноса към приходите на компанията.

 

Сърдечносъдовите, метаболитните и респираторни заболявания, онкологията, имунологията, заболяванията на централната нервна система, както и здравето на очите са основен акцент в изследванията на компанията.