Ново проучване разкрива, че приемът на хранителни добавки за отслабване, енергийни бустери и анаболни продукти водят до сериозни здравословни проблеми. Американската лекарствена агенция (FDI) е забранила разпространението на стотици съмнителни хранителни добавки за отслабване, мускулен тонус, анаболни продукти, сексуални стимуланти и т.н. Най-често потребители на тези хранителни добавки са тийнейджъри и младежи до 25 години.

 

Проучването е проведено между януари 2004 и април 2015 г. Учените анализират относителният риск за сериозни последици като инвалидност, хоспитализации и фатален изход след прием на хранителни добавки за отслабване, анаболни хранителни добавки и енергийни бустери. Изследователите установяват, че има 977 доклада за нежелани ефекти, свързани с еднократен прием на дадена хранителна добавка. 40% от тези случаи включват тежки усложнения като влизане в болница и фатален край.


 

Приемът на хранителните добавки за загуба на тегло, анаболни продукти и енергийни бустери се свърза с почти три пъти по-голям риск от тежки нежелани ефекти в сравнение с мултивитаминните добавки, например.

 

Добавките за сексуална стимулация показват до два пъти по-голям риск от нежелани ефекти в сравнение с мултивитамините. За много от тези продукти е открито нерегламентирано съдържание – забранени субстанции, тежки метали, пестициди и други опасни химикали. В повечето страни от Европейския съюзи и САЩ продуктите, които са със статут на хранителни добавки не подлежат на строгия контрол, през който преминават лекарствените продукти. Това води до много по-лесно пускане на пазара и дистрибуция на такива продукти, което е основната причина за тяхното ниско качество и потенциална опасност.

 

В някои от добавките са открити лекарствени субстанции, които се предписват и употребяват само под лекарски контрол и то в количества надвишаващи многократно стандартната дозировка. Приемът на такива хранителни добавки с неизяснен произход в комбинация с енергийна напитка или големи количества алкохол може да доведе до сериозни последици, дори фатален изход.
Друго проучване свързва спортните анаболни добавки и тези за загуба на тегло с многократно повишаване риска за инфаркт на миокарда, увреждане на черния дроб и жлъчката, съпроводени с трайни увреждания.

 

Специалистите съветват да бъдете изключително предпазливи при избора на хранителни добавки.