Близо 80 000 души у нас имат глаукома, но не подозрират за това и са застрашени от необратима слепота. Данните са на Института за здравно образование. 
 
Броят на българите с глаукома, които са диспансеризирани, е 78 487 души или около 1% от населението в страната. Две трети от тях са жени, а близо 64 000 души са над 60-годишна възраст. Всяка година новооткритите случаи са около 7 500, което е много по-малко от реалната заболеваемост, показва информация на Националната здравноосигурителна каса. 
 
Благоевград, Враца, Добрич, Кърджали, София област, Търговище, Смолян, Шумен, са сред регионите, в които има нисък процент на откриваемост на болестта. 
 
Между 2 и 4% от хората в света страдат от глаукома, според СЗО. Вероятността за развитие на глаукома при хора, чиито роднини страдат от това заболяване, е много по-голяма в сравнение с пациентите, които са необременени наследствено.
 
Диабет, висока миопия (късогледство), хирургически интервенции в областта на окото, са основни рискови фактори за развитието на тази болест на окото. 
 
При глаукомата се наблюдава увреда на зрителния нерв, при която част от клетките на окото загиват. Това води до отпадане на части от зрителното поле, с което зрението намалява или се изгубва напълно. Ако при пациента настъпи нарушение в нормалния отток на вътреочната течност или продукция на течността се повиши, вътречнотото налягане нараства над 20 mmHg, в резултат на което настъпва глаукома. 
 
Глаукомата се разделя на първична и вторична като всяка от тях бива откритоъгълна и закритоъгълна. От своя страна първичната откритоъгълна глаукома може да бъде вродена, детска, юношеска и такава с нормално налягане. Вторичната откритоъгълна глаукома се появява като усложнение на друго заболяване или травма. При нея има нарушена циркулация на вътрекамерната течност. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Първичната закритоъгълна глаукома може да бъде остра, интермитентна, хронична или като състояние на пристъп. Вторичната закритоъгълна глаукома е в резултат от сраствания на зеницата на лещата. 
 
Редовен скрининг, покриване от Здравната каса на образни изследвания за глаукома, цялостна реимбурсация на антиглаукомните медикаменти. Това са мерките, набелязани за ранно откриване и качествен живот на вече диагностицираните пациенти. "Сега касата покрива до 50% от тези препарати, което е недостатъчно, като се има предвид, че очните заболявания водят до най-високия процент инвалидизация, а оттам – и до увеличение на разходите за инвалидни пенсии, придружители и други", посочват от Института за здравно образование.