Има вероятност 69 лекарства и съединения да са ефективни при лечение на COVID-19, става ясно от съобщение в сайта на bioRxiv тази неделя. Проектът се ръководи от Калифорнийския университет и тепърва предстои публикуването на резултатите му в лицензирано издание, съобщава The New York Times.


Част от медикаментите се използват при лечението на други заболявания и те могат да бъдат ефективни. Работата на екипа се базира на резултатите от проучването на гените на коронавируса SARS-CoV-2, което водещи изследователски центрове предприеха. Изследвани са 26 от 29 гена на ковида, които се свързват с директното производство на вирусни протеини.


За да зарази белодробната клетка, коронавирусът трябва да вмъкне своите гени в нея. Навлизайки в човешката клетка, вирусът я подчинява да произвежда протеини -  градивен материал за получаването на милиони нови вируси. Този процес е възможен само, ако вирусът разполага с път и контакт с протеини, с които се свързва. Изследователите изброяват 332 човешки протеина, които се използват от коронавируса. Част от протеините на коронавируса са насочени и работят само с един определен човешки протеин, обясняват те, но други са способни да се насочват към десетина други.


В този логичен ред изследователите се съсредоточават да открият тези медикаменти, които влияят на въпросните човешки протеини и се заключат пътищата за връзка на вируса в човешката клетка. Те идентифицират 24 лекарства, които са разрашени за употреба в САЩ за други заболявания и действа в това направление. В това число влизат лекарства при хипертония, болест на Паркинсон, рак, диабет и дори шизофрения и някои антибиотици. Друга част от списъка са съединения, които в момента се изпитват клинично или са на по-ранна фаза изпитания. Сред тях има и такива, насочени към лечение на паразитни инфекции. 


През последната седмица научихме, че хлорохинът, който се използва за лечение на малария, вероятно помага в борбата срещу инфекцията с ковид. Ефектът му се дължи на „заключването“ на човешки протеин sigma-1 рецептор.

 

Обръщаме внимание, че няма сигурни доказателства за това, че хлорохинът работи, което се подчертава и от директора на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ, д-р Антъни Фочи. Тепърва предстоят проучвания, които да установят дали той е ефективен срещу коронавируса и дали е безопасен за приложение. 


Ръководителят на проекта биологът д-р Неван Кроган, цитиран от The New York Times, предупреждава медицинската общност, че хлоронинът може да има много токсични странични ефекти, тъй като очевидно се свързва с много човешки протеини.


Екипи, с които д-р Коган е в колаборация, в това число и Института Пастьор в Париж, започват тестване на 22 съединения от списъка срещу жив коронавирус, отглеждан в лабораторни условия. 

 

Всички наши публикации за коронавируса можете да проследите в специално създадената рубрика в Puls.bg - коронавирус.