Постковид синдромът се изразява с признаци и симптоми, които се развиват по време на или след ковид инфекция и продължават повече от 12 седмици, без да имат обяснение с друга диагноза. Това е определение, което е поместено в гайдлайна1 за ковид на National Institute for Health and Care Excellence на Великобритания. Продължителният симптоматичен ковид е другата последица след коронавирусната инфекция, която се наблюдава при пациентите. Вече достатъчно често се споменава, че едно от коварствата на коронавирусната инфекция са последици върху органи след острата инфекция.


От анализ2 на състоянието на 48 хил. души след изписване от болница заради ковид британски изследователи стигат до констатацията, че 29,4% от тях са приемани в болница отново. Фатален развой се наблюдава при 12,3% от общото число на наблюдаваните пациенти. Здравословното състояние на включените в проучването било проследявано в продължение средно на 140 дни след първото изписване от болница.


Рискът от повторно хоспитализиране при прекаралите ковид заради причинените от него последици за период от една година е 2,5 пъти по-висок, от фатален изход – 7,7 пъти. Най-често при пациентите се установяват проблеми отстрана на дихателната система – при 29,6% от боледувалите, като при 12,7% от тях те били диагностицирани за първи път. На 1000 изписани от болница заради ковид пациенти 29 разиват диабет, 66 тежко усложнение отстрана на сърдечносъдовата система като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и други, 15 – хронично заболяване на бъбреците и 4 - хронично заболяване на черния дроб, заключават изследователите.


Тези усложнения се срещат 1,5 – 3 пъти по-често сред хоспитализираните заради ковид, отколкото в контролната група, състояща се от приемани в болница по друг повод пациенти.


Постковидният синдром се наблюдава повече при хората над 70 години.


Според изследователите след изписването на пациентите от болница заради ковид се наблюдават поражения на различни органи, поради което се налага в диагностиката и лечението на постковидния синдром да бъдат ангажирани различни специалисти от извънболничната помощ.

 

Препоръката им е да се търсят рисковите фактори за развитието на синдрома, за да бъде лечението на пациентите целенасочено. 


Не за първи път се споменава за сериозните последици за здравето след прекарана коронавирусна инфекция. Като засегнати са сочени белите дробове, сърдечносъдовата система, бъбреците, черния дроб и метаболизмът. В едно от предшестващите проучвания се стига до заключението, че при боледувалите ковид много по-често, отколкото при тези от грип се развива остро увреждане на бъбреците, миокардит, аритмия, инсулт и необходимост от инсулиново лечение. Още от първите сблъскали се с ковид пациенти от Ухан се документират сериозни увреждания на белите дробове и сърцето.

 

Източник:
1. https://www.nice.org.uk/guidance/ng188
2. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.15.21249885v1.full