България е сред водещите страни в Европа по смъртност от инсулти.  Всяка година у нас над 50 000 души се разболяват от мозъчен инсулт. Тромболитичната терапия е единствения начин за ефективно лечение на остър исхемичен инсулт, но поради различни причини все още не се прилага в много болници в страната. Това стана ясно по време на Втората национална среща на Българското дружество по неврология, провела се в София този уикенд. Темата на събитието, чийто съорганизатор е фармацевтичната компания Бьoрингер Ингелхайм, бе „Заедно по пътя на промяната. Да дадем шанс на живота“. На него присъстваха над 100 медицински специалисти - невролози от цялата страна. 


По инициатива на Българското дружество по неврология, Националният консенсус за профилактика, диагноза и лечение на мозъчно съдовите заболявания е актуализиран преди броени дни. „Това е една стъпка напред за лечението на пациентите“, каза акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология, който бе модератор на срещата. Той припомни, че преди няколко години, по заповед на бившия министър д-р Петър Москов, линейките трябваше да карат пациентите до най-близката болница. Това затрудняваше лечението на хора с инсулти, защото не всяко лечебно заведение е специализирано в тази област. С промяната в консенуса, това изискване отпада, за да може болният да бъде насочен колкото се може по-бързо до звено за лечение на инсулт. 

 


У нас вече една година съществува мрежа от болници, в които се прилага тромболитична терапия, която е животоспасяваща за много хора с мозъчно съдови заболявания. Тя работи по международния проект „Angels”, към който са се присъединили редица европейски организации и 41 държави от цял свят, сред които Германия, Португалия, Испания, Франция, Румъния, Гърция, Чехия и други. За момента в 28 болници в страната се провежда тромболиза, а 22 от тях участват във въпросната инициатива.

 

Източник: Бьорингер Ингелхайм

 

Статистиката показва, че броят на тромболизите е нарастнал с 23% за две години, като през 2017 г. са направени с 100 тромболизи повече в сравнение с предходната. „Нашата благородна цел е до 2020 г. на картата на България да няма бели петна по отношение лечението на пациентите с мозъчни инсулти. Това трябва да стане със сътрудничеството на всички оторизирани организации в България“, коментира акад. Миланов. Той изтъкна, че трябва да бъдат направени няколко основни промени, за да се увеличи общият брой на тромболизи в страната. Едно от тях е промяна на клиничната пътека, която е остаряла. „Работата със Спешна помощ е много важна, защото там трябва да се преодолеят доста стереотипи. Това е едно звено, където има голямо текучество на кадри и там обучението на хората не може да бъде еднократно, а трябва да е периодично“, допълни той. 


„На всяка 6 секунда един човек по света умира от мозъчен инсулт“, коментира от своя страна проф. Параскева Стаменова, специалист по нервни болести и почетен председател на Българското дружество по неврология. Тя уточни, че от 14 години действа въпросната клинична пътека, но въпреки това резултатите от нея не са толкова добри. Според нея усилията на лекарите трябва да са насочени към увеличаване броя на центровете и отделенията за лечение на инсулти; подобряване на знанията на персонала, за да може той по-бързо да разпознава симптомите и транспортира пациентите до съответната болница. „Не трябва винаги да чакаме резултатите, за да започнем лечение с тромболиза... Неврологът трябва да е мотивиран, а не да гледа да му е спокойно дежурството“, поясни проф. Стаменова. 

 

„Основната ни роля е да направим венозната тромболиза стандарт за лечение на инсултите. И мисля че започнахме да го постигаме“, заяви доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Света Анна“, където през изминалата година са осъществени 140 тромболизи. Той посочи, че процентът на успеваемост на терапията до голяма степен зависи от човешкия ресурс и организацията в отделението. 

NEWS_MORE_BOX


Невролози от различни болници в страната взеха участие в дискусията, провела се по време на втората национална среща. Те се обединиха около това, че има нужда от създаването на регистър на болниците, специализирани в лечението на инсулт.  Проф. Силвия Андонова от УМБАЛ „Света Марина“ - Варна посочи, че медицинските университети са местата, в които трябва да се извършва обучението на кадрите, които за в бъдеще да работят по определен стандарт. В момента липсва връзка между болниците и центровете на „Спешна помощ“, което се отразява на лечението на пациентите, продължи тя. И даде предложение университетските да имат водеща роля в лечението на инсулти в 6 от регионите на страната, докато в останалите да действа по-малка мрежа от болници. Доц. Мая Дановска, ръководеща неврологичната клиника в УМБАЛ „Георги Странски“ посочи, че в нейната болница има ръст на осъществените тромболизи през 2017 г. Tя разполага с обучен невролог, но липсата на апаратура затруднява неговата практика. Д-р Таня Митева от МБАЛ „Търговище“ сподели, че в смяната на кадрите в „Спешна помощ“ е един от проблемите, който среща в нейната работа. 


Тромболизата представлява разтваряне на запушванията на кръвоносните съдове на мозъка и възстановяване на нормалното кръвообръщение в засегнатата зона. Венозната тромболиза е „златен стандарт“ в лечението на острия исхемичен инсулт, който дава не само нов шанс за живот, а и намалява риска от неговата инвалидицация. Едно от европейските изисквания е транспортирането на болния от „врата до врата“ да бъде сведено до 60 минути, като родните невролози искат да го намалят до 45. По думите на Валерия Касо, председател на Европейската организация по инсулти, към проекта „Angels” ще се включат близо 1 500 болници от цял свят до май 2019 г.