България е на едно от водещите места по сърдечносъдови заболявания. Всяка година 17,5 млн. души умират преждевременно заради тях, което ги прави причина номер едно за смъртността в света. Данните на Световната здравна организация показват, че до 2030 г. броят на починалите от сърдечносъдови заболявания ще нарастне до 23 млн. 

 

Една от най-често срещаните аритмии – предсърдното мъждене, засяга близо 6 млн. души само в Европа. На него се дължат много емболични инциденти, които в 75% от случаите са мозъчносъдови (инсулт). Предсърдното мъждене е свързано още с повишен риск от сърдечна недостатъчност, деменция и повишена смъртност, съобщиха от Националната пациентска организация (НПО) по повод Световния ден на сърцето, който всяка година отбелязваме на 29 септември. 


 

Често предсърдното мъждене протича без ясно изразени симптоми и понякога може да остане неразпознато, което забавя лечението на пациентите. През октомври Националната пациентска организация ще продължи своята програма, чиято основна цел е откриване на повече пациенти с предсърдно мъждене и навременното им лечение. Тя ще обхване 1 000 пациента от цялата страна. Към картите на лекарите, с които се изчислява рискът от предсърдно мъждене, ще бъде добавена и такава за пациента, чрез която той по-лесно ще може да контролира заболяването си и ще следи за следващия си преглед при специалист. От организацията са предвидили различни информационни материали, обучение за измерване на пулс. В рамките на кампанията ще се проведат и скринингови акции в различни градове на България. Чрез тях на пациентите ще бъде изчислен сърдечносъдовия риск и измерен на пулса с пулсоксиметър. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

От началото на проекта през 2016 г. до момента са привлечени над 100 кардиолози от цялата страна и са обхванати над 2000 пациента. Възрастовото разпределение на пациентите е както следва: под 65 години – 376 души, 805 човека на възраст 66-74 г. и близо 900 над 75-годишна възраст. От тях 320 са с персистиращо, а два пъти повече – с пристъпно предсърдно мъждене. Останалите над 1000 пациенти са с перманентно предсърдно мъждене, съобщават от Националната пациентска организация и уточняват, че новооткритите случаи са около 1/3 от всички включени в програмата пациенти. 

 

„Зареди сърцето си. Раздвижи сърцето си. Обичай сърцето си. И сподели силата“ e призивът на Световния ден на сърцето тази година.