Германската фармацевтична компания BioNTech предстои да изпробва лечение за рак във Великобритания, използвайки същата mRNA технология, с която разработи противоковидната си ваксина.

 

Компанията работи и върху ваксини на базата на иРНК срещу малария, грип и херпес зостер.


 

До края на 2030 г. 10 000 души ще получат имунотерапия, съобразена с индивидуалните ракови заболявания на всеки пациент.

 

Проектът е част от ново споразумение с британското правителство, фокусирано върху "имунотерапии срещу рак, ваксини срещу инфекциозни заболявания и разширяване на отпечатъка на фармацевтичната компания в Обединеното кралство".

 

Затова предстои отваряне на нов център за изследвания в Кеймбридж и регионален щаб в Лондон.

 

„Нашата цел е да ускорим разработването на имунотерапии и ваксини, използвайки технологии, които изследваме повече от 20 години“, каза Угур Шахин, главен изпълнителен директор на фармацевтичната компания.

 

Методът на информационната РНК направи своя дебют с коронавирусната ваксина на Pfizer/BioNTech, която беше първата инжекция срещу Covid, одобрена на Запад в края на 2020 г.

 

Учените вярват, че иРНК ваксините, които провокират имунен отговор чрез доставяне на генетични молекули, съдържащи кода за ключови части от патогена в човешките клетки, могат да променят терапията срещу много болести. Те също така отнемат по-малко време за разработване от традиционните ваксини.

 

Инжекцията срещу Covid-19 на фармацевтичната компания беше разработена и одобрена от регулаторите за по-малко от година.

 

Компанията разработва терапии за рак, базирани на иРНК, откакто е основана през 2008 г. Досега са изпитани върху няколкостотин души.

 

mRNA е съкратено от “Messenger RNA” или “Изпращаша РНК” - вид едноверижна РНК, участваща в синтеза на протеини. иРНК се прави от ДНК шаблон по време на процеса на транскрипция.

 

Ролята на иРНК е да пренася протеинова информация от ДНК в ядрото на клетката до цитоплазмата на клетката (водниста вътрешност), където “машината” за производство на протеини чете последователността на иРНК. 

 

След това превежда всеки трибазов кодон в съответната му аминокиселина в растящ протеинова верига. иРНК наистина е форма на нуклеинова киселина, която помага на човешкия геном, който е кодиран в ДНК, да бъде разчетен от клетъчните машини. Така че имаме ДНК в нашите ядра.

 

Референции:
1. BioNTech Announces Strategic Partnership with UK Government to Provide up to 10,000 Patients with Personalized mRNA Cancer Immunotherapies by 2030. BioNTech - https://investors.biontech.de/news-releases/news-release-details/biontech-announces-strategic-partnership-uk-government-provide/

2. Messenger RNA (mRNA). National Human Genome Research Institute - https://www.genome.gov/genetics-glossary/messenger-rna