AboPharma предлага на българския пазар БИО сок от Нони. А вие пили ли сте го? Сокът от Нони е тропическа напитка, получена от плодовете на дървото Morinda citrifolia, което расте сред потоци лава в Югоизточна Азия, най-вече в Полинезия. Дървото е от семейството  на кафето. Плодът Нони е със жълто-зелен цвят, вкусът му е горчив, а миризмата силна. Полинезийските народи използват Нони в народната си медицина повече от 2000 години.

 

Днес Нони се консумира предимно като сок, който има мощни антиоксидантни, имуномодулиращи и противовъзпалителни свойства. Сокът е с изключително богат състав, в който влизат: Витамин C, фолат, калций, калий, магнезий, Витамин Е, биотин; Съдържанието на Витамин C в сока е от съществено значение за имунитета, а витамините от групата Б спомагат за преобразуването на храната в енергия.  Освен това в Нони се съдържат и даманкантал, ксеронин и скополетин -  вещества, които имат важни функции по отношение на имунитета и нормалното психоемоционално състояние. Веществото даманкантал укрепва нервната система – подобрява паметта и концентрацията, чудесен антидепресант, който намалява стреса. То е известно също и с противораковите си свойства. Веществото даманкантал спомага и за формирането на максимално ниво на лимфоцити и фагоцити в организма – точно от тях зависи силната имунна защита. Сокът от Нони е най-богатият природен източник на проксеронин, който в организма се превръща в ксеронин и играе ключова роля в обмяната на всички протеини (белтъчини), гарантирайки правилното реализиране на биологичната им функция. Белтъчините са в основата на живота, защото изпълняват транспортни и структуроопределящи функции – изграждат структурата на костите, кожата, косата, ноктите, очите и всички органи в тялото на човека. Другото уникално вещество в Нони е скополетина, което подпомага функционирането на епифизата и увеличава нивата на серотонин и мелатонин в организма. Изследвания показват пък, че това вещество може да понижава високото кръвно налягане.


 

 

 
Сокът от Нони подобрява имунното здраве. Причината за това е, че той съдържа Витамин C и бета каротин, даманкантал, ксеронин, както и много антиоксиданти. Проучване установява, че здрави хора, които са приемали дневно около 300 мл сок от Нони, имат повишена активност на имунните клетки и по-ниски нива на оксидативен стрес. Сокът от Нони може да помогне за производството на Т-клетки – клетките на имунната защита.

 

Доказано е, че при тютюнопушене имунната функция се потиска.  Тютюневият дим е рисков фактор за различни бактериални и вирусни инфекции и може да окаже отрицателно въздействие на лимфоцитите в периферната кръв и тяхната функция. Нони има способност да защити увреждането на лимфоцитните ДНК и така да окаже положителен ефект върху имунната функция на пушачите, които са изложени на по-голям риск от вирусна инфекция. В момент на пандемия от Covid-19 коронавирус, пушачите са особено рискова група, за респираторни усложнения.

 

Сокът от Нони съдържа високи нива на антиоксиданти, които предотвратяват клетъчното увреждане, причинено от свободни радикали. Тялото на човек се нуждае от здравословен баланс между антиоксиданти и свободни радикали, за да бъде здраво. Основните антиоксиданти в сока са бета каротин, иридоиди и витамини С и Е. Диета, която е богата на антиоксиданти е способна да понижи риска от хронични състояния като сърдечни заболявания, диабет.  Множество проучвания доказват способността на антиоксидантите, включително тези от Нони, да модулират имунния отговор – модулират имунната система и я правят по-силна и устойчива на всякакви атаки.  Нони се използва успешно и при хора с хронични заболявания. Лекарите са на мнение, че когато Нони се приема след основно лечение на онко заболяване и в периода на ремисия, Нони може да предпази организма от вирусни инфекции, защото при тези пациенти, всяка по-сериозна  инфекция може да бъде фатална.

 

Нони възвръща енергията и жизнеността, насища тялото с антиоксиданти и модулира имунната система. Ежедневният прием на БИО сок от Нони е защита и превенция срещу вирусни и бактериални инфекции.