Хроничната болка в гърба може да се облекчи с нервостимулиращ имплант, който е по-тънък от кибритена клечка. Безжичното устройство, което е одобрено за употреба във Великобритания, се инжектира чрез игла, а самата процедура отнема 10 минути. Устройството работи като „заглушава“ нервните сигнали към мозъка
 
По време на проучването, в което участие взимат 11 пациенти с болка в кръста, при всички се наблюдава облекчаване на болката
 
Според експертите в областта новото устройство е стъпка напред от другите стимулатори на гръбначния мозък, тъй като те изискват имплант с размерите на пейсмейкър имплантиран под кожата, заедно с жици, прикрепени към външно тяло. 
 
Новото устройство, което е с диаметър от 1,3 мм и с дължина 3 мм, реагира като изпраща импулси от външен източник, който може да се съхранява в джоба. Има възможност той да се програмира, за да смени интензивността на терапията. Това се случва чрез мобилно приложение. 
 
От данните на проучването става ясно, че стимулацията приглушава сигналите за болка в гръбначния стълб, които пътуват към мозъка. Те биват „замаскирани“ с помощта на електрическия сигнал, който пациентите усещат като пулсиране, изтръпване или бръмчене. 
NEWS_MORE_BOX
 
Според изследователите то може да бъде високо ефективно за засегнатите пациенти, включително и тези, чието състояние не се повлиява от други видове лечение. 
 
Мъжете и жените, които са лекувани за хронична болка в гърба в продължение на 45 дни, съобщават за общо понижаване на симптомите с близо 60%. Не се съобщава за сериозни нежелани ефекти. 
 
Съобщенията за болка произхождат от нервите в увредените тъкани и достигат до периферните нерви на гръбначния мозък, след което и до мозъка. Изследователите поясняват, че сигналите, произведени от безболезнената стимулация, предотвратяват достигането на съобщенията за болка до мозъка
 
Данните от проучването са публикувани в Pain Medicine