Вече са известни достатъчно случаи на повторно протичане на коронавирусна инфекция. Според последните твърдения на експерите на СЗО лекото и безсимптомно протичане на коронавирусната инфекция не дава достатъчно защита срещу повторно заразяване, поради което от организацията препоръчват ваксинация и при тези случаи. Според редица експерти има връзка между тежестта на протичане на ковид и устойчивостта на получения при инфекцията имунитет. 


Според изследователи съществува определен „имунен праг“, който може да гарантира защита срещу повторна коронавирусна инфекция.
В проучване са включени служители на небезизвестната компания на Илон Мъск SpaceX. Средната възраст на 4300 участници в него е 32 години, 84% от тях са мъже. Те са преминали през тестове за ковид всеки месец от април до юни миналата година. 


За този период с коронавируса се срещат 120 души. 61% от тях прекарват инфекцията безсимптомно, останалите заболяват в лека форма. Наличието на антитела е потвърдено чрез тест.Според изследователите при леко и безспимптомно протичане на коронавирусната инфекция, титърът на антилата не достига праг, след който може да се създаде продължителен имунитет. 


Лекото протичане на инфекцията предизвиква слаб и недостатъчно ефективен имунен отговор. Мощен и функционално устойчив хуморален имунитет може да се получи при достатъчно висок вирусен товар, споделят те. Тогава може да се разчита и на достатъчно ефективен отговор отстрана на организма срещу патогена при нов сблъсък с него. 


Антителата се ползват като биомаркери за наличие на инфекция. Ако нивото на антитела се поддържа, те могат да дадат дългосрочен имунитет. Случаите на повторно заразазяване с коронавируса, поставя под въпрос защитната природа на хуморалния имунитет срещу този силно инфекциозен патоген, разясняват мотивите си за него изследователите.


В проучването си поставят за цел да определят връзката между титрите и функционалната активност на антителата към SARS-CoV-2 в продължение на времето. В публикацията в Nature, след чиито автори е и самият Мъск, те съобщават за наличието на праг на титрите на антителата, който осигурява изпълнението на функцията им и предизвикването на енергичен хуморален и клетъчен отговор. Това може да е от съществено значение за трайна защита срещу повторна инфекция с SARS-CoV-2, коментират учените.


Според тях резултатите от проучването им обясняват необходимостта от ваксиниране и на хората прекарали безсимптомно или леко коронавирусната инфекция, като ги определя като особено уязвими при повторно заразяване.

 

Източници:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-25---vaccines-explained
https://www.nature.com/articles/s41467-021-21336-8?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=3_nsn6445_deeplink_PID100084481&utm_content=deeplink