Добавки има почти във всяка храна, която слагаме на трапезата си. В хляба има набухватели и консерванти, в майонезата има емулгатори, които предпазват продукта от разслояване, сладоледите съдържат оцветители и различни видове есенции, които им придават желания аромат и вкус. Изобщо добавките са неминуема част от състава на повечето храни, които купуваме. В последните няколко години нашумя въпросът доколко безопасни са те за здравето ни?

 

През 1958 г. в САЩ е приет федерален закон за регулиране на хранителните добавки. Клаузата „Delaney”, приета същата година също гласи, че хранителна добавка, която може да представлява заплаха за здравето на човек, не може да бъде разрешена за използване под никаква форма. Преди да бъде одобрена за използване всяка хранителна добавка трябва да премине стриктни тестове. Производителят трябва да представи пред американската агенция по храните (FDA) данни за безопасност. На базата на тези данни агенцията взема решение дали да разреши добавката за използване или не.


 

През същата 1958 г. американският конгрес признава, че има много хранителни добавки, разрешени за употреба, които не са преминали тестовете за безопасност, дадени от агенцията по храните. Но тяхната безопасност е доказана през годините безпроблемна употреба и вътрешните контроли на фирмите производители. Тези добавки да освободени от новите по-строги критерии за оценка на добавките и са признати за вещества, които са безопасни. Те попадат в т.нар списък на веществата, признати за безопасни (GRAS-list – Generally Recognized as Safe). Добавките от този списък са били тествани от FDA в миналото и са били признати за безопасни или се считат за безопасни в резултат на консенсус сред квалифицирани експерти.

 

По настоящем в САЩ и в Европа има създадени системи за наблюдение на нежеланите реакции от хранителните добавки. В тези системи се разглеждат жалби от потребители, лекари или компании, произвеждащи храни. Много от оплакванията са за сулфитни консерванти, причиняващи главоболие, астматични пристъпи, алергии и дори анафилактичен шок. Поради тези оплаквания и последвалите проверки, много от сулфитите са забранени за използване върху сурови плодове и зеленчуци. Но все още се наблюдава използване на сулфити като консерванти при другите храни.