Някои хора считат, че лаксативите спомагат за редуциране на телесното тегло и ги ползват за продължителни интервали от време. Това обаче съвсем не е правилно и ефективно и крие множество рискове.


Очистителните лекарствени средства или т.нар. лаксативи са група лекарствени средства, които се ползват при констипация. Причините за констипацията могат да бъдат различни – от неправилна диета, до обструктивно-стенозиращи неоплазмени състояния (напр. рак на дебелото черво), функционални нарушения (синдром на раздразненото дебело черво/ IBS) и др. По-често хронична констипация се наблюдава при възрастни пациенти (над 60-годишна възраст).


Лаксативите увеличават загубите на вода и електролити и при неправилна и неконтролирана употреба могат да доведат до сериозна дехидратация и диселектролитемия, които да причинят симптоми на крампи, а при по-сериозни случаи ритъмно-проводни сърдечносъдови нарушения и дори смърт. Симптомите на дехидратация включват ксеростомия и ксеродермия, отпадналост, главоболие, жажда, ритъмни нарушения и др.


 

Краткотрайната редукция на теглото се дължи на загуба на течности. Няма данни, че лаксативите водят до трайно понижение на телесното тегло. Те не водят до загуба на мазнини, а само на вода и електролити. Дори във високи дози, контактните (стимулиращи) лаксативи почти не повлияват калорийната абсорбция. Неправилната и хронична лаксативна употреба може да доведе също до диспептични симптоми – колики, диария, перианални възпалителни процеси, колити, проктити и др. Хроничната им употреба е свързана с развитие на толеранс и намаляване ефективността им на действие. Изключително опасна и абсолютно забранена е употребата на лаксативи при бременни, поради риск от предаден утеротоничен ефект и предизвикване на контракции и спонтанен аборт.


Лаксативите, в зависимост от механизма си на действие, се разделят в няколко групи:


Стимулиращи – те водят то акцелерация на интестиналната перисталтика и ускоряват пасажа на чревното съдържимо. Сената (Майчин лист) е най-популярният стимулиращ лаксатив, чието действие се дължи на сеноидите (натурален комплекс от антрахинонови гликозиди). Приета перорално, сената предизвиква позиви за изхождане и евакуация на интестиналното съдържимо след 8-10 часа. Наред с това тя стимулира чревната секреция на вода и електролити. Bisacodyl (Dulcolax) съществува под формата на супозитории (анални свещички) и таблетки за перорален прием. Стимулира директно интестиналните рецептори и е потентен лаксатив. Рициновото масло също се отнася към групата на стимулиращите лаксативи. В интестиналния компартмент се трансформира в рициноленова киселина, която има изключително иритабилно действие върху интестиналната мукоза.


Баластните вещества са друга група лаксативни средства – това са хидрофилни вещества (липиди и въглехидрати), които увеличават обема на храната, задържат вода и „издуват“ червата, като така акцелерират перисталтиката. Към бластните вещества се отнасят пектина, фибрите, метилцелулоза и др. Не трябва да се прилагат при пациенти със заседнал начин на живот и интестинална стеноза (напр. при рак на дебелото черво), поради риск от интестинална обструкция (илеус).


Осмотичните лаксативи – магнезиев цитрат, магнезиев хидроксид, полиетилен гликол, лактулоза и други хиперосмотични разтвори водят до задръжка на вода в интестиналния лумен по осмотичен път и предизвикват диария до няколко часа.


Фекалните омекотителиSodium docusate и Calcium docusate се емулгират с фецеса и го „омекотяват“, като така облекчават пасажа му. Действието им може да започне след няколко дни и се ползват по-скоро профилактично, отколкото терапевтично. Не се приемат с минерални масла, защото водят до тяхната резорбция.


Минералните масла и глицеринови супозитории лубрицират интестиналната мукоза и улесняват пасажа и евакуацията на фецеса.


Към активаторите на хлоридните канали се отнася Lubiprostone, който активирайки хлоридните канали, увеличава интестиналната секреция и улеснява фекалния пасаж. Той се използва при случаи на хронична констипация, тъй като не се асоциира с развитие на толерантност. 


В заключение, лаксативните лекарствени средства са ефективна фармакологична група и трябва да бъдат прилагани по предназначение и лекарско предписание. Неконтролираната им употреба с цел редуциране на телесното тегло може да бъде изключително опасна. Те действително водят до временно и леко редуциране на телесното тегло, но то не е свързано със загуба на мазнини, а със загуба на вода и електролити. Дори високите дози контактни лаксативи слабо повлияват калорийната абсорбция.