Преди няколко месеца проучване, публикувано в изданието The Journal of the American Osteopathic Association, разбуни духовете в научните и здравни среди, посочвайки прекомерната употреба на слънцезащитни продукти като причина за масовия дефицит на витамин D сред хората в световен мащаб. В резултат на тези данни бяха повдигнати въпроси дали цената на постоянната слънцезащита на кожата за защита от рак не е твърде висока след като може да доведе до други здравословни проблеми, предизвикани от недостига на витамин D.

 

Въпросният витамин се синтезира в кожните клетки под влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Блокирайки или отразявайки тези лъчи, слънцезащитните продукти не позволяват производството на достатъчно количество витамин D в кожата. Хроничният дефицит на витамина се асоциира с имунен дефицит, диабет, проблеми с костната плътност, остеопороза и др.


 

В отговор на тези неизяснени противоречия учените отчитат ясна тенденция към намаляване ползването на слънцезащитни продукти с цел позволяване на кожата да си синтезира достатъчно витамин D. Тази тенденция е повод учени от университет в Пенсилвания, САЩ, да представят гледните точки на водещи дерматолози по отношение на въпросния казус.

 

Заключението на повечето специалисти е, че рискът от рак на кожата при недостатъчна слънцезащита крие много по-сериозни здравословни последствия от евентуалния дефицит на витамин D. Още повече, при условие, че витаминът може да бъде набавян в необходимите дози целогодишно чрез правилно хранене и хранителни добавки. Според официалните статистически данни за САЩ ракът на кожата е най-често срещаната форма на онкологично заболяване със стотици хиляди новодиагностицирани пациенти всяка година. На този фон препоръката за целогодишна слънцезащита на кожата няма как да отпадне.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Допълнителна тежест на тази препоръка дават и данните от проучвания, които показват, че качествените слънцезащитни продукти не блокират напълно производството на витамин D в кожата. Те отразяват много голяма част от ултравиолетовите лъчи, но около 2% до 7% от тях успяват да достигнат кожата, в зависимост от слънцезащитния фактор на продукта. Учените считат, че това количество не е достатъчно за създаване на сериозни кожни проблеми, но може да подсигури производството на витамин D, достатъчно за превенция на дефицита му. Изчислено е, че излагането на слънце за 1 час при ползване на слънцезащитен фактор 15 може да осигури необходимото дневно количество витамин D.