Името на този голям клас лекарства идва от механизма им на действие. Те блокират т.нар. „бета-рецептори“, и по този начин се намалява натоварването на сърцето. Това от своя страна води до понижаване на кръвното налягане, повлияват се стенокардните пристъпи и аритмии.

 

Бета блокерите са много често изписвани лекарства за лечение на хипертония, аритмии, при сърдечна недостатъчност, стенокардия. Представители на групата са Atenolol, Bisoprolol, Carvedilol, Propranolol, Metoprolol и др.


 

Антихипертензияният ефект на бета блокерите се дължи на намаляване на сърдечния дебит. Те имат и антистресов ефект. Той се обяснява с факта, че някои бета блокери преминават кръвно-мозъчната бариера и влияят на централната нервна система като оказват успокояващ ефект.

 

По тази причина бета блокерите са предпочитани при млади пациенти с хипертония, при които заболяването е провокирано от стрес. Само около 20% от пациентите над 60 години се повлияват ефективно от тях. Те се предпочитат и при нарушен сърдечен ритъм.

 

Прилагат се като адитивна терапия при сърдечна недостатъчност и диабет.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Важно е пациентите на бета блокери да знаят, че спирането или промяната на приеманото лекарство се осъществява не изведнъж, а с постепенно намаляване на дневната доза и задължително под лекарски контрол! Рязкото спиране на бета блокер може да е причина за хиперточнична криза и съдови инциденти.

 

Нежелани ефекти: След продължително приложение на бета блокерите липидният статус може да се влоши. Повишават се нивата на триглицеридите и намалява тези на добрия холестерол (HDL). По тази причина се налага редовно следене на липидния профил.


Друг често срещен нежелан ефект е замайване и прилошаване. При такива оплаквания задължително се консултирайте с кардиолога си, за да замените лекарството под негов контрол.

 

Неселективните бета блокери могат да обострят астма. Те са противопоказани при тези пациенти.


Други нежелани ефекти са нарушения в съня, умора, понижаване нивата на кръвна захар.

 

Противопоказания: Абсолютно противопоказани са при астма и хронична обструктивна белодробна болест, хипотония. Бета блокерите се приемат непосредствено след храна. Храната намалява страничните им ефекти. Важно е да проследявате редовно пулса си по време на терапията.