Бензодиазепините са голяма група лекарства, която все по-често намира приложение в съвременната патология, където стресът, безсънието и постоянното безпокойство стават основна причина за развитието на повечето органични заболявания.

 

Основните ефекти на бензодиазепините са насочени към подобряване на съня, намаляване на тревогата и безпокойството, повлияват и епилептичните пристъпи, както имат и изявен мускулен релаксиращ ефект. От тук идват и основните заболявания, които могат да повлияят, а именно:


  • Генерализирано тревожно разстройство;
  • Панически атаки;
  • Инсомния – нарушение в настъпване, продължителността и качеството на съня;
  • Някои форми на епилепсия;
  • Алкохолна абстиненция;
  • Мускулни спазми, нощни крампи и др.

 

Как действат бензодиазепините?

Бензодиазепините усилват действието на невротрансмитера – гама-аминомаслена киселина ГАМК, увеличавайки чувствителността му на свързане към неговите рецептори в мозъка. Гама-аминомаслена киселина представлява главния медиатор в нервната система с транквилизиращ – потискащ ефект. В състояние на възбуда или силен афект именно този невромедиатор подава сигнал на мозъчните клетки, с което се овладява тяхната свръхактивност.

 

В зависимост от местоположението на бензодиазепиновите рецептори в мозъка, с които препаратите се свързват е и наблюдавания седативен, анксиолитичен, антиконвулсивен или миорелаксиращ ефект.

 

Кои са предимствата на бензодиазепините ?

Бензодиазепините имат сериозно предимство по отношение на повлияването на нарушенията в съня. За разлика от своите предшественици – барбитуратите почти не повлияват фазите на съня – т.е те са еухипнотици. Наред с това те скъсяват латентния период за настъпване на съня и редуцират честотата на нощните събуждания, като по този начин осигуряват близък до нормалния физиологичен сън.

 

Лекарствата от тази група притежават освен това добра поносимост, дори и във високи дози и ниска токсичност.

 

Какви нежелани лекарствени реакции често се наблюдават при прием на бензодиазепини?

 

При почти всички пациенти, особено в началото на лечението, се наблюдават оплаквания от замаяност, световъртеж, нестабилност при ходене. Увеличава се времето за реакция, забавят се умствените и психомоторни функции. Наблюдава се обща обърканост и дезориентираност, които постепенно отшумяват с времето.

 

В някои случаи е възможна появата на парадоксални реакции като агресия, повишена раздразнителност, безпокойство, както и появата на ярки сънища и кошмари, параноя, депресия и др.

 

Колко време се приемат бензодиазепините?

Желателно е лекарствата от тази група да се приемат във възможно най-ниската ефективна доза, за възможно най-кратък период от време. Когато употребата им се налага заради сънотворния им ефект, курсът на лечение е препоръчително да е от 2-4 седмици, като приемът им е от 1-3 пъти седмично, не всеки ден.

 

За какво трябва да внимаваме, когато приемаме бензодиазепини?

Във всички случаи трябва да информирате вашия лекуващ лекар за другите лекарства, които приемате, тъй като някои препарати като антидепресантите могат да усилят ефекта на бензодиазепините, което може да наложи коригиране на терапията.

 

Консумацията на алкохол по време на прием на тези лекарства е забранена, поради нарастване потискащият ефект върху централната нервна система.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В кои случаи употребата на бензодиазепини е противопоказана?

Прилагането на лекарствата от тази група е абсолютно забранено при миастения гравис, при бременност поради доказания тератогенен ефект, както и при наличие на хронични чернодробни и белодробни заболявания.

 

Какви нежелани последици може да има дългото лечение с бензодиазепини?

При продължително прилагане на бензодиазепини може да се развие толерантност, т.е намаляване на сънотворния и антиконвулсивния им ефект, но не и на анксиолитичния им ефект – т.е повлияване на тревожността. Възможно е развитието и на физическа и психическа зависимост.

 

Какво да правим при предозиране на лекарството?

Острото отравяне с бензодиазепини води до колапс на кръвообращението и дихателна депресия. Желателно е веднага да се потърси лекарска помощ. Конкурентен антагонист на бензодиазепините е Флумазенил.

 

Как се спира лечението с препаратите от тази група?

Рязкото прекъсване на продължително лечение с бензодиазепини е противопоказано, поради опасността от рязко влошаване на състоянието. Спирането на приема става постепенно за срок от 10-15 дни и под лекарско наблюдение.