Нови микроскопски снимки на заразени белодробни клетки показват колко ефективно се възпроизвежда коронавирусът, който причинява COVID-19, след като навлезе в дихателните пътища.
 
Екипът на детския пулмолог д-р Камил Ере от Университета на Северна Каролина в град Чапел Хил заразява клетки, изграждащи дихателните пътища в белите дробове, със SARS-CoV-2, и след 96 часа прави електронна микрография на заразените с вируса клетки.
 
„След като бъде заразена една клетка, тя бива напълно погълната от вируса, и от нея се произвежда изумителен брой нови вирусни частици“, коментира резултатите от изследванията си д-р Ере пред Science News. По нейни думи, в лабораторна банка, съдържаща около 1 милион човешки бронхиални епителни клетки, броят на заразните вирусни частици може да скочи от около хиляда до 10 милиона само за два дни. Новите снимки, направени с помощта на сканираща електронна микроскопия, са публикувани на 3 септември в New England Journal of Medicine.
 
Сред клетките, които изграждат епитела на дихателните пътища, има такива с подобни на косъмчета издатини, наречени реснички. Този вид клетки спомагат за извеждането от дихателните пътища на вдишаните частици и патогени. Изследванията на д-р Ере, направени във високозащитена лабораторна среда показват, че тежкият остър респираторен синдром коронавирус 2 специално атакува този вид клетки, за да се възпроизведе. Веднъж заразени, те изхвърлят „астрономически брой“ нови вирусни частици, по думите на д-р Ере. Това на свой ред може да доведе до проникване на вируса още по-дълбоко в белите дробове и да причини пневмония, но същевременно вирусните частици могат и да бъдат издишани навън, при което да се заразят други хора.
 
„Микроскопските снимки на клетки на дихателните пътища, претъпкани с вируси, са силен аргумент за използването на маски за ограничаване на предаването на SARS-CoV-2, независимо дали човек има симптоми или не“, смята д-р Ере. Широкоразпространеното носене на маска може да помогне за предотвратяване на подобно интензивно разпространение на коронавируса от един-единствен заразен човек.