Вече близо четири години рап изпълнителката Миси Елиът се бори с болестта на Грейвс или базедова болест.

Това е автоимунно заболяване, свързано с хиперфункция на щитовидната жлеза. Отличителен белег е подуването на тъканите около очите, сърцебиене и уголемяване на жлезата. Други характерни симптоми са често изпотяване, загуба на тегло, мускулна слабост, повишено кръвно налягане, нарушения на съня, емоционална нестабилност и др.

Нарушенията в имунната система водят до образуване на белтък, който стимулира дейността на клетките, отделящи тиреоидни хормони.

Рапърката заявява, че болестта не пречи на кариерата й. Държи заболяването си под контрол с прием на лекарства, спазването на диета и практикуването на упражнения.

Установено в ранен етап заболяването може да се контролира и да не нарушава нормалния начин на живот. Откриването на болестта в началото по принцип е проблем. Дори и разпозната преди усложненията тя може да прогресира и да се влоши с течение на времето.

Базедовата болест е една от най-честите в ендокринологичната практика. Жените боледуват 6 пъти по-често от мъжете. Възниква между 30- и 50-годишна възраст.

Непосредствени причини за заболяването могат да бъдат някои вирусни и бактериални инфекции, психична травма и др. От съществено значение е ендогенният фактор.