Ново експериментално лекарство показва обещаващи резултати срещу животозастрашаващата пулмонална хипертония. Пулмоналната хипертония представлява прогресивно заболяване, при което се наблюдава трайно повишаване на налягането в белодробните кръвоносни съдове. Това обременява сърдечния мускул и може да доведе до сърдечна недостатъчност и редица други сериозни усложнения.

 

В клинично проучване лекарството подобрява сърдечната функция на страдащите от заболяването и им помага да понасят по-леко физическо натоварване.


 

Според производителя на новия медикамент, Bayer, заболяването засяга 52 на всеки един милион души. Компанията отказва да назове очакваните му продажби. По оценки на независими експерти, правени преди оповестяване на резултатите от клиничното проучване, продуктът трябва да достигне годишни продажби от 480 милиона долара през 2017 г.

NEWS_MORE_BOX

 

Като част от клиничното изпитване на медикамента се прави измерване - какво разстояние могат да изминат за шест минути 443-те участника преди и след 12-седмичен курс на лечение. Те са разделени в две групи. Едната приема по три пъти на ден от лекарството, а другата - плацебо по същата схема.

 

Средните резултати за двете групи са 330 – 350 метра преди започване на терапията. Приемалите лекарствения продукт показват подобрение от средно 36 метра след 12 седмици, докато при контролната група не се наблюдава промяна.

 

Страничните ефекти включват главоболие, замаяност, оток и гадене. Като цяло, обаче, лекарственият продукт е добре толериран. Голям недостатък на досега одобрените конкурентни терапии е рискът от чернодробно увреждане, който е отстранен при новия медикамент.

 

Bayer планират да подадат регистрационни документи в САЩ, ЕС и Япония през първата половина на следващата година и да започнат продажби в средата на 2014 г.