Лятото е сезонът на гъбичните инфекции и дерматологичните проблеми. Това е така, защото всеки търси разхлада в обществените басейни. Но знаем ли всъщност, доколко безопасно е това и какво ни дебне във водата?
 
Първото, за което да следим са гъбичките. Това заяви дерматологът доц. Жана Казанджиева, пред Bulgaria ON AIR.
 
"През последните две години е голяма темата за така наречения микробиом - бактерии, които носим върху себе си и в себе си. Но когато средата стане топла, влажна, както е лятото около басейните, то тогава гъбичките се развиват малко повече и ни причиняват гъбични инфекции", посочи тя.
 
По думите и от тази гледна точка, винаги е най-опасно около басейните. Освен това, там най-много се изгаря. Другото опасно място са трамплините около водните съоражения.
 
"Ако пък сме имали непредпазливостта да бъдем в непочистено джакузи, ни дебне опасността от много ситни пъпчици, които се появяват по цялото тяло", казва доц. Казанджиева.
 
За да избегнем евентуални инфекции, тя съветва да си взимаме душ веднага след излизане от водата.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Доц. Казанджиева предупреди още, че между 11 и 15 часа слънчевите лъчи са най-опасни и е добре да се пропусне плажът по това време.
 
"Нека не пренебрегваме слънчевите алергии. Водните капчици са като лупа. Те дават една много голяма възможност на слънцето допълнително да ни изгори", каза още специалистът. Тя съветва да се използва задължителна фотозащита 15-20 минути преди излизане на слънце.
 
"Изгарянето в детска възраст е правопропорционално на риска от рак в по-късна възраст. Децата трябва да бъдат предпазвани с най-високия фактор и защитата им да бъде водоустойчива", настоя доц. Казанджиева.
 
Ухапванията от пчелите и осите също могат да бъдат много опасни. При едно такова ухапване веднага трябва да се потърси лекарска помощ.
 
 
 
Вижте още от разговора с доц. Жана Казанджиева във видеото:

 

Още новини от България и света четете на www.bgonair.bg