Анорексията може да бъде следствие на бактериална инфекция, а не на психологически, социални или свързани с околната среда фактори. Това става ясно от данните на ново проучване. То е дело на изследователи от Университета на Ланкастър, Великобритания.
 
Според специалистите състоянието може да е свързано със засегнатата имунна система, която атакува здравите органи в организма, като мозъка. В резултат на това, страдащият изпитва екстремни емоции на отвращение и страх. 
 
Тази теория за първи път свързва анорексията с физическа инфекция. Изследоватлите също така смятат, че синдромът на дразнимото черво и синдромът на хроничната умора може да имат подобен произход. Те дори заявяват, че отхвърлят заболяванията като вид психологически проблеми. 
 
Д-р Куентън Уесълс от Университета на Ланкастър пояснява, че тези заболявания започват да се развиват след като организмът се срещне с определена бактерия и започне да се „бори“ с нея чрез имунния отговор. След това инцидентно започва да атакува и здравите му части, вследствие на погрешно идентифициране. 
NEWS_MORE_BOX
 
По този начин може да се стигне до въздействие на лимбичната нервна система в мозъка, което да предизвика появата на екстремни емоции. Те се свързват в съзнанието на подрастващите момичета и впоследствие определят идеи относно представата за идеалното тяло като размер и форма. 
 
Изследователите допълват още, че жените са много по-уязвими към автоимунни заболявания и са около 10 пъти по-склонни да страдат от анорексия, синдром на дразнимото черво и синдром на хроничната умора, в сравнение с мъжете. 
 
Ако тази теория се докаже, проучването може да помогне за откриването на нови лекарства за лечение на тези заболявания, съобщава още DailyMail