Бактериите, които влизат в състава на микрофлората ни, влияят на вкусовите ни предпочитания и желанието ни да хапваме един или друг продукт според хранителните вещества, от които се нуждае за растежа си. Смелото твърдение принадлежи на група учени от раковия център на UCSF.


Числото на тези бактерии, населяващи тялото ни, надхвърля стократно броят на собствените ни клетки. Съставът микрофлората ни зависи от хранителните вещества, които организмът ни предоставя на бактериите. Някои са „пристрастени“ към мазнини, други предпочитат захар.


Те не се конкурират помежду си просто за хранителни суровини, а за заемането на определена ниша в тяхната екосистема, тоест нашата храносмилателна система. И си имат собствени цели, които понякога стават причина за разминаване между намеренията и действията ни.Екипът на д-р Атина Акитис, съосновател на Центъра за еволюция и рак към университета, все още не е в състояние да обясни, по какъв начин точно бактериите влияят на вкусовите ни желания и ни подтикват към определено хранене, но предполагат, че това става посредством молекули, които те отделят и които действат като сигнали.

NEWS_MORE_BOX


Червата не са само орган, който участва в храносмилането на консумираните продукти. Те са и орган, играещ голяма роля за действието на имунната система. На червата си дължим голяма част от имунитета ни. Освен това червата са свързани с ендокринната и нервната система, което не прави чуждо подобно влияние на чревния микробиом върху емоционалното ни състояние и поведение.


Собствените ни чревни бактерии са манипулатори, подкрепя това становище и директора на центъра, д-р Карло Мейли. Те определено могат да подложат на провал намеренията ни за хранене, но могат и обратно, да ги подпомогнат, споделя той за медии.


Повече за изследването може да се научи от BioEssays.