Екип от международни учени е постигнал голям научен пробив в изследването на раковите заболявания, който има потенциала да помогне на милиони хора, страдащи от рак, съобщават световните агенции.
 
Изследователи от Инситута „Уолтър и Елиза Хол” в Австралия са показали ново съединение, което ефективно убива протеин, който е от съществено значение за растежа на раковите клетки.
 
Съединението се нарича S63845 и е открито от международната фармацевтична компания Servier, базирана във Франция. То действа чрез таргетиране на протеина MCL1
 
Този протеин поддържа раковите клетки живи и се открива при много видове рак.
 
„Чрез директното таргетиране на MCL1, съединението убива раковите клетки”, обяснява доц. Джилиам Лесен, ръководител на изследователския екип от института. 
 
По думите му откритието предвижда първите ясни предклинични доказателства, че инхибирането на MCL1 е ефективно при таргетирането на няколко вида рак. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Става дума по-специално за злокачествените заболявания на кръвта, като остра миелоидна левкемия, лимфом и множествен миелом. 
 
„Тези конкретни видове рак са много чувствителни към съединението”, допълва още доц. Лесен.
 
Това е огромен научен пробив и е въпрос на време да започнат клиничните изпитвания, твърди хематологът д-р Андрю Уей, който също работи по няколко национални изследователски проекта в Австралия. 
 
MCL1 представлява един от най-важните стълбове за оцеляването на раковите клетки и сега, когато имаме лекарство, което може да го обезвреди и да отслаби силите на раковите клетки, това представлява невероятна възможност за провеждането на клинични изпитвания в най-близко бъдеще”, казва още д-р Уей. 
 
Според него милиони раково болни пациенти биха могли да се възползват от терапията след време. 
 
„MCL1 е широко разпространен в разнообразна гама от видове рак, така че можем да започнем клиничните проучвания в огромен спектър от видове на болестта и да доведем до потенциални ползи за голям брой онкоболни пациенти”, коментира той.